STAROGRAĐANI OTPUTOVALI U EVROPSKU PRESTONICU MLADIH – SOLUN

Grupa od 40 mladih Starograđana otputovala je večeras, u okviru projekta “A 5 dana Soluna”, u posetu Evropskoj prestonici mladih 2014. Mladi, uzrasta od 18 do 30 godina, imaće priliku da se upoznaju i uspostave kontakt sa relevantnim predstavnicima mladih, njihovim organizacijama, kao i sa gradskim institucija i kulturnim ustanovama Soluna.

– Opština i naša Kancelarija za mlade dosledno sprovode strategiju o mladima koju je usvojila Skupština GO Stari grad. Zahvaljujući projektu studijskih poseta evropskim prestonicama mladih i kulture, na put kreće još 40 mladića i devojaka sa Starog grada, izabranih nakon javnog konkursa. Čeka ih sadržajan program, kao i brojni sastanci sa vršnjacima i predstavnicima Soluna iz različitih oblasti – rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević, koji je ispred opštinske zgrade ispratio starogradsku delegaciju i poželeo joj srećan put i uspešnu studijsku posetu Solunu.

Tokom petodnevne posete prestonici mladih, predviđeni su: prijem i poseta gradskoj većnici, razgovori sa predstavnicima mladih i lokalne zajednice iz oblasti preduzetništva, zaštite životne sredine, volontiranja i nevladinog sektora, sastanak sa UNESCO, obilasci Aristotel Univerziteta, Muzeja kinematografije, Šefild univerziteta, Etnografskog, Vizantijskog i Arheološkog muzeja, kao i Kerkini jezera, obeležavanje slave Soluna (Sv. Dimitrije) i naravno, poseta srpskom vojničkom groblju Zejtinlik.

Zahvaljujući ovom projektu Opštine i Kancelarija za mlade Stari grad, preko stotinu mladih Starograđana upoznalo se proteklih godina sa prezentacijama evropskih prestonica mladih i kulture . Prva grupa mladih, obrazovanih u oblasti kulture i umetnosti, kreativne industrije, ekonomije i menadžmenta sa Starog grada posetila je 2010. godine EU prestonicu kulture, nemački Esen. Projekat je nastavljen 2011. upoznavanjem finskog grada Turku i Talina u Estoniji. Sledili su portugalski Gimaraeš, Braga i Porto (2012), a prošle godine je 25 mladih posetilo slovački grad Košice. Podsećamo da je delegacija od 24 talentovana učenika starogradskih srednjih škola boravila, od 16. do 21. septembra ove godine, u studijskoj poseti prestonici EU – Briselu, koja je realizovano uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, Gradske opštine Stari grad i Beogradske otvorene škole (BOŠ).