„СТАРИ ГРАД МИСЛИ НА РЕЦИКЛАЖУ“: ПОЧЕЛА ПОДЕЛА БЕСПЛАТНИХ ЕКО-КЕСА ЗА РЕЦИКЛАЖУ СЕПАРАТНОГ ОТПАДА

У просторијама Градске општине Стару град, у оквиру програма  „Стари град мисли на рециклажу“, данас је почела подела еко-кеса за домаћинства која су се пријавила за учешће у овој акцији.

Подели првих еко-кеса, која је уједно означила почетак сепарације и рециклаже пет, мет, тетра пак и папирног отпада на Старом граду, присуствовали су Мариа Марков, помоћница председника општине и Мирјана Цакић из ЈКП „Градска чистоћа“, партнера наше општине у пројекту.

Овом приликом присутним суграђанима уручени су бесплатни пакети еко-кеса, запремине 120 литара за период од наредних 6 месеци.

„Када говоримо о важности очувања животне средине сматрамо да је едукација грађана једна од кључних ствари на којој сви заједно морамо да радимо.  Наш задатак је да кроз различите програме и активности континуирано радимо на подизању свести наших грађана о значају очувања и заштите животне средине. Један од наших циљева је да наш град учинимо чистијим, уреднијим и здравијим местом за живот и зато ћемо наставити да реализујемо овакве акције. Захваљујемо се свим домаћинствима која су се пријавила за акцију и препознала важност правилног одлагања отпада, а тиме и развијену еколошку свест и одговорност према локалној заједници“, истакла је Мариа Марков и подсетила присутне на бројне активности које је општина спровела и спроводи на очувању животне средине – од садње нових дрвореда на Дунавском кеју, постављања преко 100 рециклажних контејнера широм Старог града и у двориштима свих основних школама, изградње и уређења нових дечијих игралишта, зелених површина и паркова на запуштеним јавним површинама,  до уклањања вишедеценијских дивљих депонија.

„ЈКП „Градска чистоћа“ и општина Стари град заједно улажу напоре у развоју рециклаже и подизања еколошке свести код наших грађана. У процес су укључена староградска домаћинства на врло једноставан начин. Потребно је само да два пута годишње дођу до нашег погона или до општинске зграде и преузму еко-кесе за наредних шест месеци. Уз њих добијају и комплет јединствених бар кодова који се пре изношења залепе на кесе, које одложе сваке суботе до 22.00 часа поред најближег контејнера. Домаћинства која учествују у рециклажи остварују и попуст од 20 одсто на изношење отпада на месечном рачуну Инфостана“, истакла је Мирјана Цакић из ЈКП „Градска чистоћа“.

Подела еко-кеса ће се, уз примену епидемиолошких мера, наставити наредних дана. Општински Услужни центар ће на време обавестити пријављена домаћинства о термину преузимања својих еко-кеса у згради општине.

За све додатне информације о акцији, грађани се могу обратити путем мејл адресе: usluznicentar@starigrad.org.rs или позивом Услужног центра Градске општине Стари град на број телефона 011/ 785 2 999.