СРПСКО-ФРАНЦУСКА САРАДЊА

ГО Стари град је покровитењ пројекта „Србија о Французима, Французи о Србима“ за који је из свог буџета издвојила 80 000 динара. Пројекат спроводи Друштво за културну сарадњу Србија – Француска из Београда, а циљ пројекта је јачање веза пријатељства, разумевања и сарадње народа Србије и Француске.

Друштво за културну сарадњу Србија-Француска, које је основано још 1904. године, непрекидно ради на јачању веза између народа Србије и Француске кроз упознавање српске јавности са француском цивилизацијом, а француске са културним, природним и научним богатствима Србије и њеним цивилизацијским тековинама, организујући сусрете и скупове припадника ова два народа. Те везе су нашој земљи и те како потребне, у време када Србија свесрдно ради на своме уласку у Европску Унију.

– Сада намеравамо да остваримо поменуту сарадњу кроз пројекат који представља организовање међународног научно-популарног скупа „Срби о Фрaнцузима, Французи о Србима“ који чини део великог пројекта под истим насловом, а којим би се обухватили поједини сегменти српско-француских односа током последња два века. Он би био одржан 10. и 11. децембра 2012, а после тога би био штампан зборник саопштења. Учесници: еминентни научни и културни радници из земље и иностранства, који би покушали да осветле тематику српско-француских веза из историјске, културне, архивистичке, књижевне или уметничке перспективе- истакла је председница удружења др Јелена Новаковић.