ОПШТИНА СТАРИ ГРАД ДОМАЋИН „ШКОЛЕ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА“

Центар за едукацију и друштвену еманципацију младих (ЦЕДЕМ) организовао је данас, под покровитељством општине Стари град, а уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Центра за еколошку политику и одрживи развој Факултета политичких наука, „Школу одрживог развоја“, трећу годину за редом.

У складу са прописаним епидемиолошким мерама, у свечаној општинској сали, предавањима о основним појмовима одрживог развоја, панел дискусији „како млади утичу на одрживи развој и екологију“, као и представљању добрих пракси из еко-предузетништва, присуствовало је 50 младих средњошколаца и студената београдског универзитета, као и представници Омладинске мреже Србије, партнера пројекта.

„Школу одрживог развоја“ су свечано отворили Пајазит Помак, председник Управног одбора ЦЕДЕМ-а,  професор др Дарко Надић, продекан Факултета политичких наука и Маша Врачар, пројект менаџер.

„ Кроз нашу школу је у протекле три године прошло преко 150 младих људи. Осим што су научили основе о одрживом развоју, они су се међусобно упознали и наставили дружење и сарадњу. Желим да се захвалим нашим домаћинима, општини Стари град, јер је омогућила да школу одржимо у сали која је примерена прописаним епидемиолошким мерама“, рекао је Помак и најавио да ће се наредних месеци, уз подршку министарства просвете „Школа одрживог развоја“ реализовати у још неколико градова у Србији.

„Ви сте млада генерација које треба да мења Свет на боље, а да бисте га мењали треба прво да промените себе и своје окружење. Све што данас научите о одрживом развоју и екологији ширите даље. Наш циљ је да едукујемо, социјализујемо и полако мењамо свест људи о темама важним за савремено друштво, да помиримо економију и екологију на добробит човечанства, као и очувања и заштите природне средине наше Планете“, истакао је  професор Надић и у име Управног одбора ЦЕДЕМ-а захвалио општини Стари град.

С обзиром да је појам одрживог развоја свеобухватан, да подрзумева и економски и социјални контекст, општина Стари град реализује низ еколошких програма у партнерству са Градом и Републиком. Недавно је испред општине постављен први урбани фото-биореактор у Србији, „LIQUID 3“ – „течно дрво“ ново био-технолошко решење за пречишћавање ваздуха и смањење емисије угљен-диоксида. У сарадњи са Министарством за заштиту животне средине и „Зеленилом Београд“ реализован је пројекат „Озелени Стари град”, садњом нових дрвореда на Дунавском кеју. Општина спроводи и едукативне акције како би код грађана, а посебно најмлађих, подигла свет о очувању животне средине. У сарадњи са ЈКП „Градска чистоћа“ у току је акцију „Стари град мисли на рециклажу“, чији је циљ правилно одлагања и рециклажа отпада, а на Старом граду је постављено  више стотина рециклажних ђубријера. У току је чишћење графита са фасада зграда под заштитом Завода за заштиту споменика културе. Ускоро креће изградња „Линијског парка“ на месту некадашње железничке пруге од Пристаништа до Панчевачког моста. „Линијски парк“ ће трансформисати Стари град у зелену оазу, значајно ће смањити загађење ваздуха  и омогућити прилаз обалама Дунава.