СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

План буџетске потрошње и додела помоћи

На седници Општинског већа Старог града, одржаној 18. јануара, прихваћен је програм коришћења дела средстава буџета општине који не спада у класичну буџетску потрошњу. Ради се о сумо од 456.044 000 динара. Делом ове суме финансирафће се разни програми, манифестације и акције које су од интереса за општину. Близу 80 милиона динара планирано је за Јавно предузеће Спортски центар “Милан Мушкатировић”. За санацију и инвестиционо одржавање установа образовања и културе планирано је 40 милиона динара. Исто толико намењено је друштвеним организацијама, манастиру Високи Дечани и Пећкој патријаршији и финансирању политичких странака, а највећи део те суме – 26.540 000 динара, у виду једнокртних дотација, биће додељен спортским организацијама, удружењима грађана, верским заједницама и осталим непрофитним институцијама.

Одлучено је, поред осталог, о додели 158.000 динара Савезу студената из Београда за одлазак њихове делегације на Европско универзитетско првенство које се од 2. до 5. марта одржава у Барселони. Центру за теорију и праксу извођачких уметности из Београда дато је 9.000 динара на име финасијске помоћи за снимање кратког играног филма “Деца” редитељке Марте Попиводе, студенткиње треће године ФДУ, док је Спортском удружењу Географског факултета “Јован Цвијић” из Београда додељено 98.000 динара за котизација за такмичења и спортску опрему. Центру за истраживање злочина над српским народом у Босни и Херцеговини у периоду између 1992. и 1995. године додељено је 80.000 динара.

Овом приликом одлучено је да се издвоји и 100.000 динара за Регионални центар за таленте – Београд ИИ. Средства су намењена анхажовању ментора за рад са талентованима. Најзад, одобрена је и сума од 250.000 динара за позориште “Бошко Буха”, односно за откуп карата за представе које ће се играти на Савиндан, 27. јануара у 11 и 17 сати. Представе се играју за ученике трећег и четвртог разреда староградских основних школа.