„САТИРА ФЕСТ 2011”

Девети међународни Сатира фест одржаће се 6. октобра у 19 часова у Великој сали Градске општине Стари град. На фесту учествује 35 сатиричара из Србије, Црне Горе, БиХ, Словеније, Румуније и Македоније. Манифестацију су подражали су општина Стари град, Секретаријат за културу, Министарство културе и Министарство вера и дијаспоре.

– Овогодишњи Сатира фест почеће полагањем цвећа делегације Београдског афористичарског круга на спомен-бисту највећег српског сатиричара Радоја Домановића на Калемегдану у четвртак, 6. октобра, у 17.45 часова. Сатира фест 2011. посвећен је осамдесетој годишњици рођења Владимира Булатовића Виба и одвија се под слоганом „Ви(б) и ми” – рекао је Александар Баљак, председник Управног одбора Београдског афористичарског круга.
На фесту учествује 35 сатиричара из Србије, Црне Горе, БиХ, Словеније, Румуније и Македоније. Уметнички савет Сатира феста учеснике је одабрао на конкурсу на којем је учествовало више од стотину аутора из целог региона. Награду за најбољу причу, по одлуци жирија, добио је Раша Папеш из Крагујевца, а аутор најбоље песме је Растко Закић из Београда. Награда „Вук Глигоријевић” за најбољи афоризам овогодишњег Сатира феста биће додељена на крају вечери.

Управни одбор Београдског афористичарског круга одлучио је да признања за укупан допринос сатири додели књижевнику Витомиру Теофиловићу и књижевном критичару проф. др Ратку Божовићу. Признање „Златни круг” за допринос сатири у свету за 2011. годину добили су: Владимир Шојхер из Русије (за „Антологију мудрости”, објављену у Москви), Џејмс Гири из САД (за „Антологију најбољих светских афористичара”, објављену у Njујорку), Дан Костинаш из Румуније (за превод српских афоризама на шпански језик), Горан Мракић из Румуније (за превод српских афоризама на румунски и румунских на српски), Франци Чеч из Словеније (за „Антологију српског афоризма” на словеначком) и Васил Толевски из Македоније (за „Антологију балканског афоризма” и антологију „Наши пријатељи” – српски афоризми на македонском језику).

Специјалне плакете Београдског афористичарског круга за афирмацију и популаризацију сатире биће додељне часопису за сатиру „Етна” и главној уредници Весни Денчић из Београда (за десет година постојања), Данима хумора и сатире из Пљеваља (за 25 година постојања), недељнику за хумор и сатиру „Стршел” из Софије (за 65 година постојања), емисији „Чивијашка вртешка”, која се емитује на Радио Шапцу (за 15 година постојања), Сектору за издавачку делатност Савеза Срба у Румунији (поводом 20 година постојања) и електронском издању часописа „Ошишани јеж” и уреднику Душку М. Петровићу (поводом 75 година од изласка првог штампаног броја).

Улазак на смотру сатиричара из шест земаља региона је бесплатан, a сатиричари позивају публику уз слоган „Дођите да нам се смејете”.