САОПШТЕЊЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД ПОВОДОМ НАВОДА СНС

Поводом саопштења Српске напредне странке, који је данас, 6. јуна 2013. године, објавио Тањуг (у 12:57), Градска општина Стари град позива СНС да јавно саопшти и обавести суграђане ако има сазнања да неко хоће да отме имовину грађана Старог града.

Општина Стари град не троши ненамеменски средства како је СНС навео. Градска општина Стари град je носилац права коришћења ЈП СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“, па тако и има обавезе према овом предузећу. Из овог следи да СНС својим изјавама обмањује јавност.

Наглашавамо да никаква приватизација спортских објеката и имовине грађана Старог града није могућа, без закона који доноси Скупштина Републике Србије. Општина Стари град ће, у овом као и у сваком другом случају, заштитити своју имовину и спречити бесправно одузимање имовине.

Према Закону о јавној својини, који је донела републичка Скупштина, непокретности које су раније биле у својини Републике, сада су државна, покрајинска или градска (општинска) својина. У конкретном случају, непокретности које су дате на управљање ЈП СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“, јесу својина Града Београда, а носилац права коришћења је Градска општина Стари град. Основачким актом Јавном предузећу дато је само право да управља непокретностима.

Другим речима, оснивач Градска општина Стари град задржао је сва имовинска права за себе, и непокретности не чине имовину Јавног предузећа. Стога, непобитно је постојање имовинског основа за улагање у сопствене непокретности, како од стране Града, тако и од стране Градске општине.

Према томе, тврдња о ненаменском трошењу буџетских средстава не стоји, пошто грађани Старог града свакодневно виде резултат улагања општине у свој спортски центар. Хиљаде деце и других корисника користе центар који је у потпуности обновљен. Са реновираним базенима и новоизграђеним олимпијским базеном, спортски комплекс „Милан Гале Мушкатировић“ је током темељне реконструкције из рушевине претворен у понос Старог града и Београда.