САЈАМ ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА- САМОИНИЦИЈАТИВА

Сајам организација цивилног друштва, трећи по реду, отворен је 24. маја на Тргу Николе Пашића. На сајму са мотоом „САМОиницијатива“, у наредна два дана представиће се 60 невладиних организација. На свечаном отварању присутне су поздравили директор Агенције за европске интеграције и сарадњу са удружењима Данко Рунић и испред Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије, Ивана Ћирковић. Међу присутнима је била и амбасадорка САД-а Мери Ворлик.

– После првог сајма, који је позивао на партнерство, и другог, чија је основна идеја била умрежавање енергије, трећи по реду са слоганом „САМОиницијатива“ има за циљ повезивање иницијатива, чије би спровођење допринело подизању квалитета живота у Београду. Снажан цивилни сектор доприноси подизању свести грађана и преузимању одговорности за развој друштва, а активни грађани су кључно средство за покретaње демократског потенцијала друштва, – изјавио је Данко Рунић.

Ивана Ћирковић је нагласила да је сарадња између Београда и цивилног сектора на завидном нивоу, и да би и други у Србији требало више да раде на укључивање цивилног друштва у аспекте од јавног значаја.

– Ово је сајам удружења грађана, који се баве различитим активностима: социјалном заштитом, запошљавањем, културом, људским и мањинским правима. То је права прилика да се размене идеје и научи како да се анимира градска или општинска управа- додала је Ивана Ћирковић.

Удружење особа оболелих од дијабетеса „Плави круг“ постоји две године а циљ им је упознавање људи са тим шта је дијабетес. Посетиоци могу да провере ниво шећера и крвни притисак на штанду удружења. Едукација и развијање здравих животних стилова су наши најважнији циљеви преко 30 активиста који воде и реализују пројекте и програме. – рекао је Витор Савковић.

Удружење за очување и неговање винчанске културе „Неолит“ сајам види као идеалну прилику за промовисање, помало заборављеног културног наслеђа у свету најзначајнијег европског локалитета из неолита., старог око 8 000 година.

– Промовишемо пројекат Богатство различитости, које је смо иницирали. Желимо да Винча постане туристичка атракција. Циљ нам је да уз Београда учинимо да Винча туристички „оживи“ – изјавио је потпредседник удружења Слободан Добрић.