ЗАВРШЕН БОСИФЕСТ

Трећи Београдски интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом „ Боси фест 2012“ одржан је у Дому омладине од 21. до 23. маја ове године. Као и претходне две године и ове године ГО Стари град упутила је финансијску помоћ у износу од 270 хиљада динара како би се покрили трошкови Фестивала.

Филмови приказани на трећем Босифесту, београдском интернационалном филмском фестивалу особа са инвалидитетом, изазвали су изузетну пажњу медија и најшире јавности. Током три фестивалска дана, од 21- 23. маја, велики број посетилаца имао је прилику да види близу 40 играних и документарних филмова из Велике Британије, Француске, Холандије, Италије, САД, Канаде, Аустралије, Јапана, Кине, Африке, Израела, као и из Босне и Херцеговине и Србије. У овогодишњој селекцији Босифеста, у организацији Хенди центра Колосеум, нашли су се неки од најбољих краткометражних и дугометражних филмова чији су аутори особе са инвалидитетом и филмови који се баве положајем, правима и достигнућима особа са инвалидитетом.

„Имао сам задовољство да већ трећи пут будем у екипи која је сјајно радила ову манифестацију, која сада већ постаје традиционална. Оно што је важно рећи да је велики број филмова из иностранства и велики број невладиних организација, школа, институција које су нам се прикључиле. Ове године одзив је био већи него икад. То је оно што нас радује. Наиме, овај Фестивал је направљен да би покушали да на прави начин урадимо инклузију, интерграцију особа са инвалидитетом у свакодневни живот. Културни садржаји и креативност коју поседују особе са инвалидитетом на овом фестивалу су приказане у правом светлу“, рекао је Ристо Рацо члан Већа ГО Стари град.