SAJAM CIVILNOG DRUŠTVA- SAMOINICIJATIVA

Sajam organizacija civilnog društva, treći po redu, otvoren je 24. maja na Trgu Nikole Pašića. Na sajmu sa motoom „SAMOinicijativa“, u naredna dva dana predstaviće se 60 nevladinih organizacija. Na svečanom otvaranju prisutne su pozdravili direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Danko Runić i ispred Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, Ivana Ćirković. Među prisutnima je bila i ambasadorka SAD-a Meri Vorlik.

– Posle prvog sajma, koji je pozivao na partnerstvo, i drugog, čija je osnovna ideja bila umrežavanje energije, treći po redu sa sloganom „SAMOinicijativa“ ima za cilj povezivanje inicijativa, čije bi sprovođenje doprinelo podizanju kvaliteta života u Beogradu. Snažan civilni sektor doprinosi podizanju svesti građana i preuzimanju odgovornosti za razvoj društva, a aktivni građani su ključno sredstvo za pokretanje demokratskog potencijala društva, – izjavio je Danko Runić.

Ivana Ćirković je naglasila da je saradnja između Beograda i civilnog sektora na zavidnom nivou, i da bi i drugi u Srbiji trebalo više da rade na uključivanje civilnog društva u aspekte od javnog značaja.

– Ovo je sajam udruženja građana, koji se bave različitim aktivnostima: socijalnom zaštitom, zapošljavanjem, kulturom, ljudskim i manjinskim pravima. To je prava prilika da se razmene ideje i nauči kako da se animira gradska ili opštinska uprava- dodala je Ivana Ćirković.

Udruženje osoba obolelih od dijabetesa „Plavi krug“ postoji dve godine a cilj im je upoznavanje ljudi sa tim šta je dijabetes. Posetioci mogu da provere nivo šećera i krvni pritisak na štandu udruženja. Edukacija i razvijanje zdravih životnih stilova su naši najvažniji ciljevi preko 30 aktivista koji vode i realizuju projekte i programe. – rekao je Vitor Savković.

Udruženje za očuvanje i negovanje vinčanske kulture „Neolit“ sajam vidi kao idealnu priliku za promovisanje, pomalo zaboravljenog kulturnog nasleđa u svetu najznačajnijeg evropskog lokaliteta iz neolita., starog oko 8 000 godina.

– Promovišemo projekat Bogatstvo različitosti, koje je smo inicirali. Želimo da Vinča postane turistička atrakcija. Cilj nam je da uz Beograda učinimo da Vinča turistički „oživi“ – izjavio je potpredsednik udruženja Slobodan Dobrić.