РЕЗУЛТАТИ РЕФЕРЕНДУМА: 90 ОДСТО СТАРОГРАЂАНА ПРОТИВ ИЗГРАДЊЕ ГОНДОЛЕ НА БЕОГРАДСКОЈ ТВРЂАВИ

На референдуму који је трајао три недеље 21,7 одсто грађана који живе у општини Стари град изјаснило се о радовима у центру Београда. Око 87 одсто изашлих рекло је „не” проширењу пешачке зоне око Трга Републике и увођењу тролејбуског саобраћаја око Гундулићевог венца и улица Венизелисова и Жоржа Клеменсоа.  Највећи проценат грађана, преко 90 одсто њих, изјаснило се против изградње гондоле на Калемегдану.

Против изградње жичаре на Калемегдану изјаснило се 10.817 грађана на Старом граду, односно 90,64 одсто оних који су гласали на референдуму, саопштено је вечерас на конференцији за новинаре у Установи културе Стари град.

Изградњу жичаре од Ушћа до Калемегдана подржало је 1.118 грађана који су учествовали на референдуму.

На питање да ли подржавате проширење пешачке зоне и укидање линија јавног превоза у зони око Трга републике, улица Васе Чарапића и Студентски трг, укидање коловоза за јавни саобраћај и паркинг места у зони око Обилићевог и Топличиног венца одговор „да” заокружило је 1.537 грађана.

Бојана Савић из Комисије за изјашњавање грађана о пројектима који се реализују, или је планирано да се реализују у Општини Стари град, рекла је да се 10.398 грађана изјаснило да се противи тим радовима.

Према њеним речима, на питање да ли подржавате увођење тролејбуског саобраћаја у зони око улица Гундулићев венац, Венизелосова и Жоржа Клемансоа, одговор „да” заокружило је 1.550 грађана, док 10.385 грађана то не подржава.

Ово практично значи да су Старограђани рекли „не” пројектима који се планирају, или су већ почели да се реализују на територији општине, а да нико грађане пре тога ништа није питао, истакла је Савић.

Она је рекла да се на референдуму на понуђена питања изјаснило 11.960 грађана, као и да је било 25 неважећих листића.

Председник Општине Стари град Марко Бастаћ рекао је да ће сутра у подне однети резултате гласања градоначелнику Београда Зорану Радојичићу и од њега очекују да реагује на вољу грађана.

Ми смо у току процеса изјашњавања већ успели да променимо одређене ствари, рекао је Бастаћ, додавши да су блокаде грађевинских радова које су организовали уродиле плодом.

Ми смо кроз блокаде и кроз процес изјашњавања грађана успели да се изборимо да се врати саобраћај преко Трга републике, рекао је Бастаћ.

Он је навео да је следећи корак да обезбеде враћање тролејбуског саобраћаја у Васину улицу.

Када је у питању изградња жичаре, евидентно је да су стручна јавност, грађани и ми овим процесом изјашњавања врло јасно рекли „не” и да је то ствар до које не сме никада да дође, рекао је Бастаћ и истакао да су „победили”.

На референдуму о грађевинским радовима у општини Стари град изјаснило се 11.960 грађана, а право гласа на овој општини има 55.118 грађана.