REZULTATI REFERENDUMA: 90 ODSTO STAROGRAĐANA PROTIV IZGRADNJE GONDOLE NA BEOGRADSKOJ TVRĐAVI

Na referendumu koji je trajao tri nedelje 21,7 odsto građana koji žive u opštini Stari grad izjasnilo se o radovima u centru Beograda. Oko 87 odsto izašlih reklo je „ne” proširenju pešačke zone oko Trga Republike i uvođenju trolejbuskog saobraćaja oko Gundulićevog venca i ulica Venizelisova i Žorža Klemensoa.  Najveći procenat građana, preko 90 odsto njih, izjasnilo se protiv izgradnje gondole na Kalemegdanu.

Protiv izgradnje žičare na Kalemegdanu izjasnilo se 10.817 građana na Starom gradu, odnosno 90,64 odsto onih koji su glasali na referendumu, saopšteno je večeras na konferenciji za novinare u Ustanovi kulture Stari grad.

Izgradnju žičare od Ušća do Kalemegdana podržalo je 1.118 građana koji su učestvovali na referendumu.

Na pitanje da li podržavate proširenje pešačke zone i ukidanje linija javnog prevoza u zoni oko Trga republike, ulica Vase Čarapića i Studentski trg, ukidanje kolovoza za javni saobraćaj i parking mesta u zoni oko Obilićevog i Topličinog venca odgovor „da” zaokružilo je 1.537 građana.

Bojana Savić iz Komisije za izjašnjavanje građana o projektima koji se realizuju, ili je planirano da se realizuju u Opštini Stari grad, rekla je da se 10.398 građana izjasnilo da se protivi tim radovima.

Prema njenim rečima, na pitanje da li podržavate uvođenje trolejbuskog saobraćaja u zoni oko ulica Gundulićev venac, Venizelosova i Žorža Klemansoa, odgovor „da” zaokružilo je 1.550 građana, dok 10.385 građana to ne podržava.

Ovo praktično znači da su Starograđani rekli „ne” projektima koji se planiraju, ili su već počeli da se realizuju na teritoriji opštine, a da niko građane pre toga ništa nije pitao, istakla je Savić.

Ona je rekla da se na referendumu na ponuđena pitanja izjasnilo 11.960 građana, kao i da je bilo 25 nevažećih listića.

Predsednik Opštine Stari grad Marko Bastać rekao je da će sutra u podne odneti rezultate glasanja gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću i od njega očekuju da reaguje na volju građana.

Mi smo u toku procesa izjašnjavanja već uspeli da promenimo određene stvari, rekao je Bastać, dodavši da su blokade građevinskih radova koje su organizovali urodile plodom.

Mi smo kroz blokade i kroz proces izjašnjavanja građana uspeli da se izborimo da se vrati saobraćaj preko Trga republike, rekao je Bastać.

On je naveo da je sledeći korak da obezbede vraćanje trolejbuskog saobraćaja u Vasinu ulicu.

Kada je u pitanju izgradnja žičare, evidentno je da su stručna javnost, građani i mi ovim procesom izjašnjavanja vrlo jasno rekli „ne” i da je to stvar do koje ne sme nikada da dođe, rekao je Bastać i istakao da su „pobedili”.

Na referendumu o građevinskim radovima u opštini Stari grad izjasnilo se 11.960 građana, a pravo glasa na ovoj opštini ima 55.118 građana.