РЕЦИКЛАЖА ЗА СИЈАЛИЦУ

Традиционална еколошка акција “Рециклажа за сијалицу”, једна у низу активности које спроводи Савет за заштиту животне средине ГО Стари град, одржана је 19. децембра у холу општинске зграде.

Одзив суграђана је као и увек био добар. Испред улаза у општинску зграду, око пола сата пре акције, која је почела у 16 сати, настао је ред у коме су стрпљиво чекали наши суграђани. Као награду за уложени труд и допринос у заштити животне средине сваки Старограђанин који је донео било коју количину прегорелих сијалица или истрошених батерија, добио је на поклон по једну штедљиву сијалицу. Чланови Савета су суграђанима поделили око 330 штедљивих сијалица.

Старограђанин Милан Станојловић каже да је ово сјајна акција, јер осим што за стару сијалицу добија нову, истовремено зна да ради добру ствар јер “чисти кућу” од отровних ствари.

– Старе сијалице и батерије редовно сакупљам и носим их у кутије за рециклажу којe се налазe овде, у холу општине. Пошто станујем у близини, у Цетинској улици, није ми тешко да прошетам. Осим тога наручио сам и еко-кесу да сортирам отпад – каже господин Станојловић и додаје да се много разноразних отровних материја у претходним деценијама, посебно за време ратова и бомбардовања, накупило у нашој земљи.

– Овако сам сигуран да са овог места старе сијалице и батерије одлазе на рециклажу – нагласио је овај крепки пензионер, који је некада радио као рецепционер у једном елитном београдском хотелу.

Сличног мишљења је и суграђанин Ахмети Фатмир, који нам је рекао да први пут учествује у акцији, и да је она за сваку похвалу:

– Акција је феноменална, и свака част на доброј идеји – нагласио је наш комшија са Дорћола.

Савет за заштиту животне средине ГО Стари град је пре око две године у ходнику староградске општине поставио посуду за прикупљање истрошених сијалица и неонки, поред већ постојеће за истрошене батерије, а ове еколошке акције имају за циљ да подстакну грађане да их у што већој мери користе.

– Неонке и сијалице садрже одређену количину живе која је високотоксичан материјал. Циљ општинског Савета за заштиту животне средине је да оне заврше у рециклажном центру, а не на депонији, јер само тако не угрожавају животну средину. Такође, Савет овим акцијама мотивише суграђане да рециклирају и батерије, које такође садрже материје опасне по здравље људи и животну средину. Желим да се захвалим свима који су данас дошли и показали да чувају наш Стари град – каже Ивана Лазић Бастаћ, председница Савета за заштиту животне средине Градске општине Стари град.