«РЕЦИКЛАЖА НА СТАРОМ ГРАДУ»

У Основној школи «Михајло Петровић Алас» одржана је промоција контејнера специјално намењених за прикупљање ПЕТ амбалаже, под слоганом «Рециклажа на Старом граду». Овом догађају присуствовали су Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град, Миомир Билбија, члан Општинског већа, неколико одборника Скупштине, чланови Савета за екологију и директори свих осам основних школа на нашој општини. Такође, промоцији је присуствовао и представник фирме «Брзан пласт» са којом ће школе потписати конкретан уговор у вези са откупом амбалаже.
«На иницијативу Савета за екологију, Општинско веће купило је свим основним школама ове специјалне контејнере, што ће омогућити да деца и практично примене све оно што су научили претходних година из ове области. Вредност једног контејнера износи око 25.000 динара, рекла је Љиљана Петровић, секретар Савета за екологију.
Циљ акције јесте прикупљање пластичне амбалаже коју ће деца доносити и убацивати у контејнере а директори и наставници ће се потрудити да ову амбалажу проследе организацијама које се баве откупом и тако дођу до додатних средстава за школу. Ове године планирана је и куповина контејнера за лименке и стаклену амбалажу и тиме ће се употпунити круг рециклаже.
«Општина годинама подстиче и подржава развој еколошке свести код најмлађих с надом да ће они ти пренети и на своје родитеље. Желимо да наше најмлађе становнике научимо да чувају и негују своју животну средину и учине је још квалитетнијом за живот. Ова данашња акција односи се на најмлађе али се надамо да ћемо је проширити и на старије», рекла је Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град.
На територији општине Стари град постоје четири рециклажна дворишта која се налазе на Студентском тргу, близу просторија Друштва за помоћ особама са посебним потребама, на Дорћолу између блокова зграда, код Спортско- рекреативног центра «Милан Гале Мушкатировић» и на марини Дорћол.

Савет за екологију СО Стари град а уз подршку Општинског већа већ дужи низ година организује и реализује еколошке радионице за ученике у свим староградским школама и децу предшколског узраста на тему «Деца и рециклажа». На овакав начин ради се на едукацији деце , о њиховом сазнању о корисности отпада и могућностима поновног кориштења.