РАДОСЛАВ МАРЈАНОВИЋ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ: УНАПРЕДИЋЕМО ЖИВОТ СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ И ПОМОЋИ ДА ОСОБЕ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ ЛАКШЕ ДОЛАЗЕ ДО ПОСЛА

Поводом Међународног дан особа са инвалидитетом који се обележава данас, председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић, помоћница председника за социјална питања Мариа Марков и заменица председника Скупштине ГО Невена Додић, посетили су Градску организацију слепих Београда и Удружење за помоћ особама са сметњама у развоју „Живомо заједно“.

Нажалост, због лоше епидемиолошке ситуације проузроковане корона вирусом, изостала је традиционалана манифестација „Рукама до светлости“ коју организује Градска организација слепих Београда, али је данашњи дан био добар повод за разговор о будућој сарадњи наше општине са овом важном организацијом која се налази у Јеврејској улици 24.

Председник општине Радослав Марјановић у разговору са Николом Ђорђевићем, председником Градске организације слепих Београда  истакао је да ће усвајањем буџета за 2021. годину Стари град новчано помоћи ову организацију кроз финансирање различитих програма намењених како слепој и слабовидој деци и омладини, тако и одраслима и припадницима трећег доба који живе са оваквом врстом инвалидитета.

„Настојаћемо да са надлежним градским институцијама истрајемо у постављању стаза за слепе и слабовиде у центру Београда, нарочито на Тргу Републике који је скоро реконструисан. У граду је до сада постављено укупно пет стотина звучних семафора, што је значајан број, али на томе не треба стати, поготово што се све више улица реновира, а то захтева још више звучне сигнализације за слепе и слабовиде. Особе са инвалидитетом се суочавају са бројним баријерама које их искључују из нормалног живота, што је неприхватљиво. Општина Стари град ће радити на томе да се на сваки начин унапреди живот слепих и слабовидих“, рекао је председник општине Радослав Марјановић.

Градска организација слепих Београда финансира се од стране Секретаријата за социјалну заштиту Града Београда са 4,2 милиона динара на годишњем нивоу. Међутим, како истиче њен председник Никола Ђорђевић, због епидемије коронавируса, приходи од салона за масажу „Биосана“, који запошљава седам слепих и слабовидих особа, су пали а питање је када ће се све вратити на стање пре почетка епидемије.

„Годинама су слепи и слабовиди физиотерапеути у нашој организацији веома успешно привређивали и по тој услузи смо веома препознатљиви. Данас су приходи преполовљени у односу на период пре короне. Због тога бих апеловао на све општине у Београду да нам за 2021. годину определе новац за финансирање наших пројеката, јер наш рад усмерен је на више од две хиљаде слепих људи, колико их укупно има у нашем главном граду, а не смемо их оставити без активности на које су годинама навикли“, испричао је Никола Ђорђевић председнику Радославу Марјановићу.

Представици општине посетили су данас и просторије Удружења „Живимо заједно”, на Студентском тргу. Председник Удружења Дејан Козић упознао је председника и његове сараднике са активностима које запослени и волонтери ове организације, основане 1997. године, спроводе током године.

„Наш рад и пројекти које смо до сада реализовали су од стране државних институција, невладиних организација, страних фондација и амбасада оцењени као најбољи у области социјалне заштите деце и омладине са сметњама у развоју. Подршка и сарадња са локалном заједницом нам је веома важна, и морам да нагласим да се радујем јер је Радослав Марјановић први председник општине Стари град, колико ме сећање служи, који је обишао наше просторије“, нагласио је Дејан Козић.

Удружење „Живимо заједно” је међу првима у нашој земљи спровело пројекте запошљавања особа са сметњама у развоју у циљу инклузије и њиховог економског оснаживања. Корисници Удружења ангажовани су на пословима склапања фасцикли за извоз, прикупљању материјала за рециклажу – стакла, пластике и картона, као једина невладина организација која поседује знваничну дозволу за прикупљање и сертификат за рециклажу.

„Хоћемо да помогнемо рад Удружења сходно својим могућностима. Општина Стари град ће бити ваш амбасадор и системска подршка према надлежним институцијама града и републике, према донаторима и европским фондовима, као и партнер у пројектима. Са тим задатком смо у општини основали и ново одељење за пројекте које ће вам увек бити на услузи“, нагласио је Радослав Марјановић.

Удружење „Живимо заједно“ несебично дели своја искуство и добру праксу са другим сличним удружењима широм Србије.

„У ту сврху отварамо и мини тв студио који ће се углавном бавити едукативним програмима за децу ометену у развоју и њихове родитељe. Даваћемо савете, од правних до здравствених и преносити добру праксу сличним удружењима у нашој земљи. Циљ нам је да направимо и мобилну ТВ екипу која ће обилазити друга удружења и представљати њихове активности на нашем тв каналу“, каже Козић и оцењује значајним наставак сарадње са општином Стари град, јер се тим партнерством отвара простор са заједничку реализацију нових пројеката.

Градска општина Стари град ће Удужењу „Живимо заједно“ обезбедити један компјутер који је неопходан за несметани рад новог телевизијског студија, који ће емитовањем различитих едукативних и информативних програма подржати и оснажити децу ометену у развоју и њихове родитеље – кориснике као и рад ових удружења.

Међународни дан особа са инвалидитетом је повод да се скрене пажња на проблеме с којима се особе с инвалидитетом суочавају, а то су пре свега сиромаштво, висока стопа незапослености и искљученост из друштва.