ПРВИ САЈАМ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

Први сајам социјалне заштите одржан је данас у Хали 5 Београдског сајма. Велики број посетлилаца мога је да се информише о услугама које нуде различите институције социјалне заштите у Србији, а ГО Стари град, као модел социјално одговорне општине, представио се на свом штанду, уз присуство Мирјане Божидаревић, председница и Ристе Раце, члана Већа.

Свечано отварање сајма обележено је и богатим музичким програмом, а између осталих говорили су Говорили су, Милан Кркобабић, заменик градоначлника Београда, Венсен Дежер шеф делегације ЕУ у Србији и Расим Љајић, министар рада и социјалне политике, који је у отворио манифестацију.Водитељи су били Горица Нешовић и Драган Илић, са Радио Београда. Присуствовао

Сајам је непрофитни пројекат који реализује Министарство рада и социјалне политике са својим партнерима. Више од 130 пружаоца услуга социјалне заштите из целе Републике представило је досадашње резултате, примере добре праксе, као и планиране активности за унапређење области. На сајму су се, поред државних удружења, нашли и удружења грађана, синдикати и невладине организације које пружају различите услуге социјалне заштите: помоћ у кући, медијацију, склоништа за жртве насиља.

– ГО Стари град је успео да унапреди своје социјалне услуге. Иако градске општине, по новом Закону о социјалној заштити и немају неку велике социјалне ингеренције, ми смо препознали потребе наших суграђана и пружамо четири врсте услуга социјалне заштите, које нам закон омогућује: Најпре, већ трећу годину за редон, спроводимо програм за геронтодомаћице – помоћ у кући за наше старије суграђане који су и социјално угрожени. Овај програм је дао фантастичне резултате, а међу женама које учествују у програму има и оних којима смо помогли да се запосле и економски оснаже. Други програм је такође асистенција најстаријим суграђанима који живе сами. Такође, помажемо и деци и деци са сметњама у разоју. Имамо Дневни центар за децу са сметњама у развоју. Наравно, нисмо заборавили ни инвалиде и програм персоналне асистенције за ову социјалну категорију – изјавила је за медије Мирјана Божидаревић.

Ристо Рацо истакао је да Градска општина Стари град је постала место где наши суграђани могу да се обрате када имају неки проблем везан за сферу социјалне заштите.

-Наша општина више није само место где добијате грађевинску дозволу, решавате комуналне проблеме и све оно друго што се на сјајан начин иначе ради. Сада смо придодали и сегмент социјалне заштите, што је веома значајно. Сви наши пројекти су ушли у редовну годишњу буџетску линију, поред протокола и споразума са организацијама, чиме смо обезбедили њихову одрживост-рекао је Ристо Рацо.