ПРОЈЕКАТ “ЗЕЛЕНИ КРОВ МОЈЕ ШКОЛЕ” МЕЂУ НАЈБОЉИМ НА САЈМУ ИНОВАЦИЈА

У оквиру пројекта “Локални развој отпоран на климатске промене“, у сали хотела Радисон Блу у Београду организован је Сајам иновација и додељене су награде најиновативнијим пројектним идејама и решењима за борбу против климатских промена, међу којима је и пројекат Градске општине Стари град “Зелени кров моје школе”.

Награде су уручили заменица сталне представнице УНДП-а у Србији Стелиана Недера и Министар заштите животне средине Горан Триван, док је признање испред ГО Стари град примио шеф Oдсека за локални економски развој, сарадњу са НВО и међународну сарадњу Хаџи Страхиња Стојковић.

На позив Министарства заштите животне средине који реализује Пројекат у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој – УНДП, изабранe су идеје које ће користити услуге “Климатског инкубатора”. У Климатском инкубатору пројектни тимови ће имати менторску подршку и помоћ у проналажењу извора суфинансирања, промоцији и повезивању са другим климатским иноваторима.

“Један од главних критеријума при оцењивању пристиглих идеја био је да иновација буде у складу са потребама развоја локалне заједнице у којој се примењује”, рекла је заменица сталне представнице УНДП-а у Србији Стелиана Недера.

Изазов за иновативна решења упућен је у оквиру петогодишњег пројекта “Локални развој отпоран на климатске промене”, који има за циљ да се, кроз партнерство јавног, приватног и цивилног сектора, смање емисије гасова са ефектом стаклене баште и локалне заједнице у Србији учине отпорнијима на промене климе. Након избора најиновативнијих пројектних идеја, следи подршка развоју тих идеја до зрелих пројеката, међу којима ће даље бити одабрани и награђени најуспешнији.

Пројекат спроводи Министарство заштите животне средине, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ). Партнери на Пројекту су Делегација Европске уније у Републици Србији, Влада Краљевине Шведске, Влада Швајцарске и национални партнери попут Фонда за иновациону делатност и Сталне конференције градова и општина.