ПРОДАЈНО ХУМАНИТАРНА ИЗЛОЖБА РАДОВА ДЕЦЕ СА ОНКОЛОШКИХ ОДЕЉЕЊА

У галерији Куће Ђуре Јакшића, данас је отворена продајно хуманитарна изложба радова деце са онколошких одељења, у организацији Удружења родитеља деце оболеле од малигних болести „Чика Боца“, „Увек са децом“ и „Звончица“, у сарадњи и уз подршку ГО „Стари град“. Приход од продатих радова намењен је реализацији летњег кампа на Златибору, за децу која су завршила лечење од малигних болести, од 5. до 15. јула 2013.

Изложбу је отворио Дејан Ковачевић, председник ГО Стари град који је истакао да ће општина обезбедити додатна средства за камп, без обзира колико новца буде прикупљено. Отварању су присуствовали и Ђорђе Спасић и Душан Раичковић, помоћници председника општине, члан Већа Ђорђе Лазаревић, као и Бојан Марић, координатор Канцеларије за младе. Водитељ програма је био Миња Субота

Поред више од 100 радова деце са онколошких одељења болница у Београду, изложена су и уметничка дела ликовних уметника који су донирали своје слике овим поводом.

Ова изложба ће трајати до Дана Ретких Болести, 28. фебруара, 2013. уз свакодневни уметнички програм од 17 до 20 сати

Од 100 одсто оболелих од малигних обољења, само један одсто чине деца и због тога дечји канцер припада групи ретких болести. Смртност у деце услед малигне болести је на другом месту по учесталости, а у Србији годишње од малигне болести оболи око 350 деце. Рана дијагностика, приступ најновијим протоколима и клиничким студијама, као и високи стандарди лечења и неге, обезбедили би веће могућност излечења и знатно смањили садашњи проценат смртности деце.