ПРИМОПРЕДАЈА ПОКРЕТНОГ ДИГИТАЛНОГ МАМОГРАФА

После годину дана акције „77 жена у 7 дана“ која је покренута на иницијативу Фондације Б 92 за куповину мобилног дигиталног мамографа, данас је испред ове медијске куће Веран Матић, директор и председник УО „Фонда 92“, предао кључеве мамографа Ненаду Боројевићу, директору Институту за онкологију и радиологију Србије.

„Током акције прикупљања средстава за први, покретни, дигитални мамограф у Србији, учешће је узело 114 донатора, компанија, јавних и приватних предузећа

као и органа локалне и републичке управе. Између маја и новембра 2008. године, прикупљено је око 50 милиона динара. Ова акција је највећи хуманитарни и филантропски пројекат у Србији у претходних 12 месеци који говори о важности партнерства приватног и јавног сектора на решавању најважнијих друштвених питања, као што је између осталог и борба против рака дојке“, рекао је Веран Матић.

Председница Мирјана Божидаревић изразила је задовољство што се Градска општина Стари град донацијом од милион динара прикључила овој хуманитарној акцији. „Надам се да ће мамограф омогућити женама у унутрашњости, где не постоје овакви апарати, да ураде на време потребане прегледе“, рекла је председница Божидаревић.

Покретни дигитални мамограф, прве ове врсте у Србији, представља врхунску покретну дијагностичку станицу намењену специјалистичким прегледима и снимањима дојке. Инсталиран је у мобилни контејнер дужине 13,5 метара у коме се налазе пријемне просторије, свлачионице за пацијенте, радна соба и просторија за особље.

„Ова акција је доказ да је могућа сарадња између јавног и приватног сектора, посебно када је здравље нације у питању, јер само здрава нација развија здраво друштво“, рекао је министар здравља Томица Милосављевић и захвалио се на помоћи свима који су на било који начин учествовали при куповини мобилног мамографа.

Ненад Боројевић, директор Института за онкологију и радиологију Србије, изразио је велику захвалност „Фонду Б 92“, напоменувши да је урађена национална стратегија „ Србија против рака“. Нагласивши да „уколико се на време открије рак дојке је излечив у 99 одсто случајева.“

Предвиђено је да мобилни дигитални мамограф већ од понедељка почне са радом и то у оквиру Здравственог центра Краљево. Током наредних неколико месеци у овом здравственом центру прегледаће се око 2.000 жена из региона, који покрива овај здравствени центар. Након Краљева, мамограф иде у Ваљево, а до краја године ће обићи београдске приградске општине“, рекао је др Боројевић.