ПРЕДСТАВЉЕНА КАМПАЊА „БЕОГРАД ЕВРОГРАД”

Кампањом „Београд евроград” Агенција за сарадњу са невладиним организацијама и европску хармонизацију и Унија европских федералиста у Србији обележиће 9. мај, Дан Европе, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору. Тог дана, на Калемегдану, код павиљона „Цвијета Зузорић” од 9 до 13 часова агенција ће у оквиру манифестације „Еуропарк” имати и свој штанд. Циљ ове кампање је подизање свести о значају процеса европске интеграције Србије, као и приближавање Европске уније, њеног функционисања и деловања, грађанима Београда и Србије.

Данко Рунић, директор Агенције за сарадњу са НВО и европску хармонизацију, подсетио је да, осим што се слави као Дан победе, 9. мај има посебно значење за грађане Европе јер је на тај дан усвојена Шуманова декларација, која је поставила темеље Европске уније.

– Кампањом „Београд евроград” желимо да покажемо да локалне самоуправе, као и град Београд, имају важну улогу у процесу европских интеграција. Препознајући значај те улоге, креирали смо интерактивни веб-портал www.evrograd.rs којим желимо да на једном месту сакупимо све информације о Европској унији, пружимо информације о значају и улози локалне самоуправе у процесу европских интеграција. Наш циљ је да приближимо вредности ЕУ и објаснимо бенефите који се стичу приступањем. Овом кампањом град Београд се активно укључује у прославу Дана Европе, а она ће своју промоцију доживети управо 9. маја на Калемегдану, у оквиру манифестације коју организује делегација Европске уније у Србији, Канцеларија за придруживање и град Београд – рекао је Данко Рунић.

Он је подсетио да је данас отворен и конкурс за најбољу фотографију на тему „Београд – твој део Европе”. Конкурс ће трајати до 1. септембра са идејом да се на сајту гласа за најбољи рад, а добитници могу очекивати вредне награде.