ПРЕДАВАЊЕ О ХОЛОКАУСТУ У ПОНЕДЕЉАК У СВЕЧАНОЈ САЛИ ОПШТИНЕ

Предавање против антисемитизма „Да се никад не заборави, Холокауст, да се никад не понови – музика пише сећања“ биће оржано у Свечаној сали ГО Стари град у понедељак, 13. новембра, са почетком у 18 часова. Аутор пројекта који подржава толеранцију, против антисемитизма, агресије и расизма је председница Српско-јеврејског певачког друштва Марлена Вајнбергер Павловић, а покровитељ Министарство просвете Републике Србије.

Реализација пројекта почела је пре шест година кроз јавне часове о Холокаусту намењене ученицима средњих школа, а више хиљада младих учествовало је на трибинама у читавој Србији. Предавања и разговоре са средњошколцима воде професори, др Милан Кољанин из Института за савремену историју и др Драган Попадић, социјални психолог са Филозофског факултета Универзитета у Београду, а према анкетама које се спроводе међу ученицима, најзанимљивији део јавног часа јесу приче преживелих сведока. Причу прати и хор Српско-јеврејског певачког друштва.

“Током ових шест година, колико траје пројекат, покушавамо да објаснимо младима колико су опасне предрасуде које се рађају из незнања, а које доводе до агресије и нетолеранције“, каже Марлена Вајнбергер Павловић. „Поред свеприсутне модерне технологије путем које могу много да сазнају, деца нису ни свесна колико предрасуда носе у себи. У анкетама смо сазнали да им је прича оних који су преживели Холокауст најкориснија и њу прихватају као истину. “

Пројекат су до сада подржале и амбасаде Немачке, Аустрије и Израела, Јеврејски химанитарни фонд, Швајцарска агенција за развој, предсатвништво Републике Српске, као и бројне инстутуције Републике Србије.