ПОЗОРИШТЕ “ЛЕКТИРА” ИЗВОДИ “РОМЕА И ЈУЛИЈУ” У ТРИ СТАРОГРАДСКЕ ШКОЛЕ

Позориште “Лектира”, настало пре три године по идеји глумца Ивана Јевтовића, гостовало је јуче у ОШ “Михаило Петровић Алас” са представом “Ромео и Јулија”. Представа се данас игра у школи “Браћа Барух”, док ће у петак, 17. маја, бити изведена пред ученицима ОШ “Краљ Петар Први”. Пројекат позоришта “Лектира”, подржала је општина Стари град, која је на тај начин ученицима основних школа обезбедила бесплатне позоришне представе.

“Наша циљна група су деца од једанаест до осамнаест година, основци и средњошколци, јер за тај узраст готово да нигде не постоји ниједна представа, а то је најосетљивији период одрастања. Позориште “Лектира” нуди потпуно ново едукативно искуство, до сада невиђено у нашим позориштима и школама, а то је форум театар. Након што погледају представу, деца су у прилици да са нама разговарају и тако се заинтересују за драмско дело”, каже глумац Иван Јевтовић.


“Увек смо у контакту са професорима српског, успостављамо равнотежу између домаћих и страних аутора, адаптирамо текст да траје четрдесет пет минута и још толико разговарамо. Тада долазимо до заједничке спознаје да велика драмска дела нису нешто чега треба да се прибојавају. Деца су веома пажљива и воле да учествују, јер су деца у данашње време жељна креативних и колективних ситуација”, сматра Иван и додаје да се позориште труди да прати распоред лектире како би основцима и средњошколцима помогло да схвате наше велике писце попут Бранислава Нушића, Јована Стерије Поповића, Петра Кочића, али и Шекспира и Гетеа.
Путујуће позориште “Лектира” до сада је обишло велики број школа како у Београду, тако и у Панчеву, Ћуприји, Крагујевцу, Зајечару.