ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ДВЕ ИСТОИМЕНЕ ОПШТИНЕ

Челници општина Стари град, Београда и Сарајева, Марко Бастаћ и Ибрахим Хаџибајрић, потписали су данас Споразум о сарадњи између две централне градске општине. Након потписивања Споразума, председник београдске општине Стари град Марко Бастаћ истакао је да му је задовољство што је имао прилику да угости делегацију из Старог града Сарајева, на челу са првим човеком ове општине Ибрахимом Хаџибајрићем.

Председници братских општина истакли су да је Споразум велики потенцијал за међусобну сарадњу, поготово по питању културе, туризма, спорта и економије. Изнети су и конкретни предлози који ће покренути сарадњу и даље јачање пријатељских односа две општине.

– Једна од првих ствари коју ћемо урадити је повезивање људи у Сарајеву и Београду. То се, пре свега, односи на размену ђака и студената две општине. Оно што је некада постојало, а сада више не постоји, то су Башчаршијске и Скадарлијске ноћи, које ћемо поново оживети и активирати – истакао је председник општине Стари град из Београда Марко Бастаћ.

Ибрахим Хаџибајрић је истакао да Европска унија у последњих петнаест година инсистира на регионалној сарадњи и сарадњи на локалном нивоу, али да се то међу државама бивше Југославије избегава.

– Међутим, међу општинама и градовима увелико постоји и одвија се сарадња по европском моделу. Нама је ово у последњих осам година двадесет и четврти споразум о братимљењу и други који имамо потписан са неком општином из Србије. Први смо потписали у Крагујевцу. Радићемо на плану културно-уметничке сарадње, размени ђака и економској сарадњи. У претходном периоду наша општина је захваљујући оваквој врсти споразума имала инвестиције у вредности од 12,5 милиона евра. Време је пред нама и реализација зависи од менаџемнта општине, од људи који у њој раде – закључио је начелник општине Стари град из Сарајева Ибрахим Хаџибајрић.

Председник Градске општине Стари град Марко Бастаћ, са делегацијом општине који су чинили председница Скупштине ГО Стари град Мила Поповић и члан Већа општине Александар Тодоровић, боравио је средином септембра у дводневној посети Сарајеву где је договорено и заједничко аплицирање код европских фондова за пројекте, који би требало да унапреде живот грађана две пријатељске општине.