ПОМОЋ НАЈСТАРИЈИМА, САРАДЊОМ СТАРОГ ГРАДА И ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ

Пројекат детекције и превенције падова код старих особа, који се у сарадњи са Европском комисијом већ две године реализује на општини Стари град, улази у завршну фазу. Циљ овог изузетно значајног и комплексног пројекта је побољшање квалитет живота старих лица и превенција и детекција падова и незгода, уз иновативну примену најсавременијих технологија и европске медицинске праксе.

Општина Стари град је једина општина из региона која учествује у овом научно истраживачком пројекту финансираном од стране Европске комисије, а који се спроводи у сарадњи са угледним партнерима као што су Универзитет Каталоније из Барселоне, Универзитетска болница из Мадрида, Универзитетска ортопедска болница из Барселоне, Ортопедска болница Санта Луција из Рима, Центар за социјални рад из Атине, Центар за помоћ инвалидним особама из Копенхагена. Пројектом је у више земаља Европске уније обухваћено укупно 500 старијих особа, а од тог броја 90 старијих суграђана је са територије наше општине.

Др Роберта Аникјарико, специјалиста геријатрије из Рима, др Нилс Бој неуропсихолог из Данске и Матео Мелидео, главни менаџер пројекта, боравили су у дводневној посети општини Стари град као би се уверили у квалитетно спровођење пројекта. Том приликом су имали и прилику да се сретну и поразговарају са нашим старијим суграђанима који учествују у овом пројекту.

Мило Ковачевић, руководилац пројекта у општини Стари град, изјавио је да су партнери веома задовољни постигнутим резултатима и да подржавају извођење наредне фазе у којој ће последња група од 30 наших суграђана старијих од 65 година проћи дванаестонедељни програм .

Општина Стари град већ низ година гради модел социјално одговорне заједнице и захваљујући референцама досадашњих пројеката намењених старијим суграђанима, попут помоћи у кући од стране геронто-домаћица, услуга телеасистенције, програма за активно треће доба и помоћи дневним геронтоцентрима добила је прилику да буде део овог европског пројекта.