ПОЛА ВЕКА „ЗЛАТНОГ ПЕРА“

Општина Стари град је и ове године покровитељ и донатор награда на међународној изложби „Златно перо Београда“. Манифестација обележава 50 година постојања и реализована је у организацији Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије. Паралелно се у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ одвија и Десети међународни бијенале илустрације. На централној поставци на Калемегдану представљена су дела 144 домаћа и 97 страна аутора, из укупно 23 земље.

Лауреат Гранд прија овогодишње изложбе “45. Златно перо Београда, Десето међународно бијенале илустрације”, је Ејнар Турковски из Немачке за рад “Цвеће цвета”. Награду “Међународно златно перо Београда” освојили су Жао Ваз де Карваљо из Португала, Пат Андреа (Француска) и Натан Јуранчић (Словенија). Душан Лакићевић (Србија) добитник је награде Завода за издавање уџбеника за илустрације читанке за други разред Основних школа, а Бојана Димитровски (Србија) награде Политикиног забавника. Недавно преминулом илустратору Богдану Кршићу, постхумно је додељена награда „Екс Либрис“ друштва Београда

Приликом уручивања награда Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град је рекла да је велико задовољство, што је Општина, упркос тешкој години, кроз коју пролазимо, била у могућности да и ове године подржи организацију и обезбеди средства за награде.

Академик и књижевник Матија Бећковић, казао је отворивши изложбу, да је ово јединствена ликовна гозба, и да се се одувек дивио илустрацијама у књигама, али да се о самим ауторима мало зна и да људи много не размишљају о њима, али да је ово прилика да се са њима упознамо. Он је додао да када би избрисали земље из којих су аутори и када би погађали ко је из које земље, да би тешко успели да погодимо, и да је о илустраторима најбоље писао Орхан Памук.

“На оваквој изложби може да се стекне пресек укупне илустрације, не само наше већ и илустрације у свету. Изузетно су корисне, едукативне, посебно у савременом тренутку када је визуелни начин посматрања ствари документован”, навела је кустос изложбе Дијана Милашиновић Марић.

Изложба у Уметничком павиљону “Цвијета Зузорић” траје од 20. новембра до 12. децембра.