ПОДРШКА ОСОБАМА СА АУТИЗМОМ: НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ПРИХВАТИТЕ РАЗЛИЧИТОСТ, ОБОГАТИТЕ СВОЈ ЖИВОТ“

Поводом обележавања Светског дана особа са аутизмом данас је по први пут одржана манифестација „Прихватите различитост, обогатите свој живот“, на којој су учешће узели малишани и васпитачи из староградске Предшколске установе „Дечји дани“. Догађају су присуствовали Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, члан Већа Градске општине Стари град Недељко Јовановић и заменица начелника Управе ГО Стари Град Наташа Гавриловић.

Манифестација, која је уприличена на централном градском тргу, организована је са циљем да се подигне свест деце и младих о различитостима и да се пружи подршка особама са аутизмом.

У оквиру манифестације, деца и васпитачи из једанаест вртића Предшколске установе „Дечји дани“, у плавим мајицама и са плавим балонима, прошетали су пешачком зоном и поделили поруке својих вршњака пролазницима на улици.  По повратку на  Трг републике, деца су у ваздух пустила плаве балоне и на тај начин симболично послала снажну поруку подршке особама са аутизмом.

Светски дан особа са аутизмом обележава се 2. априла сваке године, подстичући државе чланице Уједињених нација да предузму мере за подизање свести о људима са спектар аутистичним поремећајем, укључујући аутизам и аспергеров синдром широм света. Светски дан особа са аутизмом један је од само седам званичних здравствених дана Уједињених нација. Дан је намењен окупљању организација широм света са циљем да помогну истраживању, дијагнози, лечењу и прихватању оних који болују од аутизма.