ПОЧИЊЕ ДРУГА ФАЗА ПОСТАВЉАЊА ПАРКИНГ СЕНЗОРА НА СТАРОМ ГРАДУ

Општина Стари град и ЈКП „Паркинг сервис“ започињу другу фазу радова на увођењу Система обавештавања возача на уличној мрежи о слободним капацитетима паркинг места путем паркинг сензора на подручју општине Стари град. Ова фаза обухвата постављање опреме на улици – табли обавештења, дата колектора, релеја и паркинг сензора.

Након завршених радова подземног довођења напајања струјом за потребе Система паркинг сензора, „Паркинг сервис“ и општина Стари град крећу са завршним радовима уградње сензора на подручју општине Стари град, оивиченом улицама Цара Душана, Француска, Васе Чарапића (Васина), Студентски трг, Узун Миркова и Пјарона де Мондезира (бивша Тадеуша Кошћушка). За функционисање овог система неопходно је постављање сензора и табли обавештења. Сензори се постављају на сваком паркинг месту, тако што се утисну у асфалт и отпорни су на различите временске услове. Путем флајера и плаката општина Стари град обавештава станаре и возаче о увођењу Система и моли за разумевање током трајања радова, због евентуалног премештања или измештања (преноса) возила са једног паркинг места на друго место које је у непосредној близини.

– Након Врачара и Савског венца, уводимо Систем обавештавања возача о слободним капацитетима паркинг места и на подручју општине Стари град. У саобраћајно нејоптерећенијим деловима Београда, Систем паркинг сензора доприноси смањењу гужви због прекомерног кружења возила у потрази за слободним паркинг местом, а самим тим и смањењу емисије штетних гасова и количине буке, рекао је Милош М. Петровић, извршни директор за заједничке послове ЈКП „Паркинг сервис“. Препоручујемо возачима да инсталирају Паркинг сервис апликацију за мобилне телефоне и да искористе навигацију до најближих слободних паркинг места, нагласио је Петровић.

– Поводом почетка друге фазе постављања паркинг сензора на територији Градске општине Стари град, председник ове општине Радослав Марјановић истакао је да ће грађани овог дела града уз помоћ апликације брже и једноставније долазити до својих паркинг места. Заједно са ЈКП „Паркинг сервис” покушавамо да олакшамо проналазак слободног паркинг места, а поставком близу 2000 паркинг сензора, на простору од Француске до улице Пјарона де Мондезира и од Душанове до Васине, и уз помоћ апликације верујем да ћемо грађанима скратити време кoје троше у потрази за паркинг местом.

Радови друге фазе требало би по плану да трају до 9. августа, када би Систем требало да буде пуштен у рад. Системом паркинг сензора становници и посетиоци овог дела Београда добијаће информације о тренутно слободним местима покривеним сензорима. Осим уштеде времена, систем који се уводи на Старом граду, смањиће гужве, а возачима ће уштедети време и смањити рачуне за гориво које троше на кружење у потрази за слободним паркинг местом.

На општини Стари град биће уграђено укупно 1.829 паркинг сензора, а на 44 локације на раскрсницама улица биће постављено 85 табли обавештења.