ПОЧЕЛА ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА У СКАДАРЛИЈИ: УМЕТНОСТ И ЗАБАВА ОД СКАДАРЛИЈСКЕ ЧЕСМЕ ДО ЂУРИНЕ КУЋЕ

У присуству великог броја грађана одевених у моду с почетка прошлог века (шешири, свечане хаљине, итд), отварање туристичке сезоне у Скадарлији обележено је у суботу, 5. маја, програмом на платоу код Скадарлијске чесме, у организацији Туристичке организације Београда.

Овогодишњу сезону културе и забаве у најпосећенијој београдској боемској четврти отворила је глумица Вјера Мујовић, која је и подигла скадарлијску заставу.

Потом је уследио и забавно-уметнички програм сачињен од песме, игре, анегдота и боемских прича, а традиционално је уследило и ударање у добош (Шолета добошара) и рецитовање правила Скадарлије.

– Скадарлија је срце Београда. Овде су долазили на два дана, а остајали 20 година. Она је концентрација среће, страсти, славља и дернека. Надам се да ће што више Београђана долазити у Скадарлију. Нигде се овако не слави као овде. Радујте се јер један минут чисте радости вреди више него сви сати и месеци слутње, сумњи и похлепа – говорила је глумица цитирајући Андрића Ђуру Јакшића.

Окупљене је поздравио Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда, рекавши да из године у годину у боемској четврти има све више људи.

– Све подсећа на заседање Скупштине Уједињених нација јер је странаца све више у Скадарлији. Желим вам још једну успешну сезону, да Скадарлија остане каква је била, а ми да је уредимо што боље можемо. Радимо на томе да оваквих места буде још у Београду – рекао је Поповић.

Нешто пре 19 сати почела је додела признања Туристички оскар „Златно туристичко срце Медитерана и југоисточне Европе 2018″, а награде је доделила глумица Невена Шаршевић, да би након тога били одржани и туристичка лутрија и коктел. Сваког петка ће, како је најављено, бити одржаван сличан културно-уметнички програм од 19 до 20 сати, у којем ће глумци шетати од платоа код Скадарлијске чесме па све до куће Ђуре Јакшића.

Како сазнајемо од Драгана Глигоријевића, „Друштво Скадарлија” се постарало да ово буде једно од најбогатијих лета: очекује нас „Шеширијада” крајем јуна, а после тога избор за мис Скадарлије, па Фестивал цвећа и избор за најлепшу терасу, па „Скадарлија фест”, па „Пуж бициклијада” и „Варјачићи”. Према његовим речима, Скадарлију чини још 20 улица, које се секу или уливају са Скадарском, а ускоро ће се симболичко увести и скадарлијски пасош.