ОТВОРЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА “ДАНИ ГРЧКЕ КУЛТУРЕ” У ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД

Свечаним отворањем изложбе „Хероји и хероине грчке револуције 1821“ у великој сали општине Стари град, почели су „Дани грчке културе“. Ову културну манифестацију организују Фондација грчке националне мањине у Србији и Национални савет грчке националне мањине, уз подршку општине Стари град, од  1. до 7. новембра, поводом две стоте годишњице од почетка борбе за независност грчког народа.

Отварању изложбе и пригодном култуном програму присуствовале су бројне званице – председник Скупштине општине Стари град Душан Петрић, представници амбасаде Грчке, чланови Националног савета грчке националне мањине у Србији, на челу са председником Петром Родифцис-Нађом и многобројни гости.

„Велико нам је задовољство да заједно са Националним саветом грчке националне мањине у Србији отворимо ову поставку данас. Ви знате да ми имамо дугу традицију пријатељства са грчким народом. На територији наше општине налазе се  амбасада Грчкe, улица и споменик националном хероју, песнику и револуционару Риги од Фере, Венизелосова улица, тако да смо данас сви домаћини ове манифестације. Традиционално јаке историјске везе грчког и српског народа исковане су у вековној борби за слободу и очување националног идентитета. Неговање те традиције је веома важно за садашње и будуће генерације. „Дани грчке културе“ су једна у низу активности које ћемо реализовати са Фондацијом грчке националне мањине у Србији и Националним саветом грчке националне мањине“, рекао је председник Скупштине Душан Петрић и истакао да општина Стари град негује и развија братску сарадњу са грчким општинама Велестиново, родним местом Риге од Фере, и Ампелокипи.

 „Свечана академија Фондације грчке националне мањине у Србији одржаће се 7. новембра, од 13 часова, такође у свечаној сали општине. Том приликом грчка заједница ће по први пут доделити признања заслужним појединцима и установама у области афирмације хеленизма и неговања српско-грких пријатељских односа, а биће приказана и пројекција документарног филма „358 чувара Пирота“, посвећеног грчком војном гробљу из Првог Светског рата“, рекао је председник Националног савета грчке националне мањине Петар Родифцис-Нађ и захвалио општини Стари град на подршци при организацији „Дана грчке културе“.

Изложба „Хероји и хероине грчке револуције 1821“, која је јединствена јер се први пут показује у нашој земљи, траје до 7. новембра, а сви заинтересовани суграђани могу је погледати сваког дана, од 8 до 19 часова у холу општине Стари град.