ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “КЛИМА И МИ – (НЕ)ВИДЉИВИ УТИЦАЈ” НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ

Поводом одржавања Конференције Уједињених нација о климатским променама COP26, у Глазгову, Градска општина Стари град је у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (UNDP) отворила изложбу фотографија „Клима и ми – (не)видљиви утицај“ на Тргу Републике у Београду.

У фокусу ове изложбе је утицај климатских промена на живот људи у Србији, посебно током протеклог лета, које је био пето најтоплије у нашој земљи у последњих 70 година.

“Најважнији задатак свих нас данас јесте брига о заштити животне средине и заустављање негативног утицаја климатских промена. Пре свега, морамо сагледати до сада учињене грешке, како бисмо били спремни да се у будућности много боље и ефикасније боримо за нашу планету. Градска општина Стари град наставља да спроводи традиционалне, али и иновативне методе озелењавања на територији општине, уз стално покретање и подржавање пројеката чији је циљ рециклажа и поновна употреба отпада”, изјавио је председник Скупштине Градске општине Стари град Душан Петрић.

“Док у Глазгову лидери скоро 200 земаља у свету заједно покушавају да постигну нови договор за заустављање климатских промена, ми желимо да покажемо на који начин њихове последице већ погађају све који живе у Србији. На овим фотографијама су обични људи којима је протекло лето, због врелине и суше, донело бројне проблеме са пожарима, недостатком пијаће воде, као и смањеним приносима пољопривредних усева. Поука коју изложба преноси је да морамо што пре да се прилагодимо новој климатској реалности, али и да зауставимо даље глобално загревање, како бисмо опстали, јер климатске промене не познају границе и погађају нас без обзира на то где живимо“, поручила је Франсин Пикап, стална представница UNDP-а у Србији.

На четрдесет одабраних фотографија Владимира Живојиновића изложба „Клима и ми – (не)видљиви утицај“, кроз приче из првог лица, представља проблеме са којима су се током овогодишњег врелог и сушног лета суочавали грађани Србије, од брдско-планинских предела Златиборског округа, преко Београда до сремске равнице. Њихова сведочанства показују на који начин климатске промене мењају животну средину, како утичу на природне ресурсе попут шума, река и планинских ливада, на доступност хране и воде, на приносе у пољопривреди и изворе прихода, али и на квалитет живота у великим урбаним срединама.

Осим изазова које доносе промене временских прилика у Србији, изложба приказује и нека од постојећих решења која нам могу помоћи да се са њима ухватимо у коштац, попут производње енергије коришћењем сунца и ветра, иновативних решења за наводњавање у пољопривреди и за смањење емисија ЦО2 и загађења ваздуха у градовима. Изложба „Клима и ми – (не)видљиви утицај“ може да се погледа на Тргу Републике у Београду до 14. новембра 2021. године, а пратећа прича о изложеним фотографијама је доступна на сајту UNDP Србија, на следећем линку.