ОТКРИВЕН МУРАЛ У ПОП ЛУКИНОЈ

Након овогодишњег Белефа, који се затвара сутра, оптина Стари град добила је још један мурал. Бочну фасаду у Поп Лукиној 6 осликао је Блу, чувени италијански „стрит арт“ уметник, који је радио у многим светским градовима.

– Мурал који је урадио Блу је један од његових типичних карактера. Цртеж је великог формата, пошто је ова фасада висока око двадесет метара. Част нам је што смо једног овако великог уметника успели да доведемо у Београд и што ће нам његово дело остати као поклон – истакла је Милица Пекић, селектор визуелног програма Белефа на откривању мурала у Поп Лукиној улици.

Ана Даниловић, заменица председника општине Стари град, изјавила је да ће се сарадња са Белефом наставити и следеће године.

– Прошле године је осликан мурал у Карађорђевој 31, који је урадио уметник Алби Гијам. Надам се да ће општину красити мурали и других великих светских „стрит арт“ уметника – истакла је Ана Даниловић.

Осим мурала у Поп Лукиној, Београд је на поклон добио још четири велика мурала – у Милешевској 57, Дурмиторској 16, Макензијевој 42 и Ресавској 61. Фасаду у Макензијевој 42 исцртао је пољски уметник Мариус Вараш, познат под псеудонимом „М-city“. Још један уметник из Италије, Валерио Берути, урадио је мурал на згради ОШ „Петар II Петровић Његош“ у Ресавској 61. Дела Берутија налазе се у великим градовима света као што су Њујорк, Сеул, Рим, Токијо… Два мурала у Милешевској 57 и Макензијевоој 42, на згради ОШ „Свети Сава“, насликали су београдски уметници Биљана Ђурђевић и Владимир Петровић Талент.

Иначе, сви мурали су урађени у оквиру пројекта Белефа „Супер зид“, а изради истих помогле су, поред општине Стари град, и општине Савски венац и Врачар, а један од донатора била је и „Теленор“ фондација.