ОПШТИНА СЕ УКЉУЧИЛА У ПРОГРАМ ЗБРИЊАВАЊА РОМА

На иницијативу градоначелника Београда Драгана Ђиласа и оснивањем Радне групе за збрињавање Рома, седамнаест београдских општина укључило се у програм помоћи ромским породицама, које би из нехигијенских насеља требало да буду пресељене на нове локације које Град одреди. Општина Стари град упутила је помоћ вредну 3 милиона динара.

Ристо Рацо, члан Већа општине, каже да се општина Стари град придружила овој акцији и напомиње да Град Београд и Радна група за збрињавање Рома спроводе решавање овог проблема на системски начин по питању смештаја и опремања контејнера за становање ромских породица. Као добар пример расељавања Рома из нехигијенских насеља, Ристо Рацо навео је пресељење Рома са Дорћола (код СПРЦ „Милан Гале Мушкатировић“) на нову локацију у Крњачи.

Последњом донацијом вредном 3 милиона динара, општина је за Роме, које у септембру чека пресељење из насеља испод моста „Газела“, купила 150 кревета и душека, 50 уљаних радијатора, 50 ормана, 50 столова и 300 столица.

– Намештај је купљен и испоручен у магацин до обезбеђивања новог смештаја у другим приградским насељима и локацијама које одреди Град и приведе их тој намени. Општина Стари град ће и даље сарађивати са Градом и Радном групом за збрињавање Рома у циљу трајног решења проблема нехигијенских насеља у граду – каже Ристо Рацо.

Радна група за збрињавање Рома усвојила је принципе према којима помоћ од града Београда могу добити породице са пребивалиштем на територији града Београда, као и избеглице са Косова, Босне и Хрватске. Надлежност за остале породице преузели су републички органи и те породице биће враћене у општине у којима имају пријављено пребивалиште.

Сви Роми који буду пресељени потписаће са Градом и уговор о одржавању и неотуђивању контејнера и остале помоћи коју буду добили. Иначе, становници нехигијенских насеља, према градској одлуци, биће распоређени у све градске општине осим Старог града, Врачара, Савског венца и Новог Београда, а привремени смештај биће контролисан неколико пута годишње.