ОСПОСОБЉЕНОСТ ЗАПОСЛЕНИХ ЗА ПОСТУПАЊЕ У СЛУЧАЈУ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ – „ПОЖАР У ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД”

Запослене и затечене грађане у Градској општини Стари град из нормалног рада прекинула је јутрос у 9.30h сирена за опасност, а на највишем, петом спрату општинске зграде осетио се дим. Одмах потом започета је хитна евакуација, а неколико минута по оглашавању сирена припадници Полицијске станице Стари град стигли су пред зграду у Македонској 42. Евакуација, односно излазак свих присутних из општинске петоспратнице је трајала око десет минута, када се међу изненађеним грађанима и општинским службеницима пренела вест да је реч о вежби.

Општински Штаб за ванредне ситуације организовао је Вежбу за проверу оспособљености запослених радника Управе ГО Стари град за поступање у условима пожарне опасности под називом „Врела јесен“, како би се испитало функционисање техничког система противпожарне заштите, спремност запослених за поступање у ванредној ситуацији и ефикасност поступка евакуације. Последњи пут је оваква вежба, са потпуном евакуацијом и активностима команданта и чланова Штаба за ванредне ситуације у општини Стари град изведена пре више од 20 година.

Председник општине Стари град, Марко Бастаћ, који је и командант Штаба за ванредне ситуације задовољан је како је протекла вежба.

– Највећи број људи који су се затекли у згради општине је врло добро реаговао, али се неколицина запослених понела неодговорно и оглушила на сирене и знак за узбуну – рекао је Бастаћ и поручио како је ова врста вежби изузетно важна за функционисање јавних установа, јер се никад не зна када ванредна ситуација може да нас задеси, а спремност јавних службеника за деловање у случају опасности може да спаси животе.