ОПШТИНСКИ ПРОГРАМ „ПОМОЋ У КУЋИ” – НА УСЛУЗИ НАЈСТАРИЈИМ СУГРАЂАНИМА

Услуга геронтодомаћица намењена најстаријим грађанима Старог града улива сигурност у трећем животном добу.

Старограђанка М.Б. из Стевана Сремца, на прагу је деведесете године живота. Једна је од многих корисника услуга општинског програма помоћи у кући, који се већ седам година успешно реализује на општини Стари град. Скоро годину дана у кућним пословима помаже јој Марина, геронтодомаћица агенције „Нана“. Она неколико пута у току месеца иде у набавку, доноси воду из продавнице, иде код лекара по рецепте, а понекад и поспреми стан.

– Много сам задовољна. Марина ми помаже у свему што је замолим. Ја више ништа не могу да понесем. Проблем су и степенице у самом улазу у зграду које воде до лифта. Некада су ми запослени у суседној продавници помагали и доносили ми ствари до лифта – рекла је госпођа М.Б. корисница услуге, за јунски број Информатора ГО Стари град.

Она додаје да је услуга геронотодомаћица „један луксуз” који најстаријим грађанима обезбеђује општина Стари град.

– Од када су нам смањили пензије, страх пензионера је још већи, поготово када у новинама читамо колико коштају услуге неких других агенција за помоћ старим особама.

Члан Већа општине Стари град Лазар Лешњак скоро свакодневно посећује Старограђане који користе услуге геронтодомаћица. Он каже да готово сви корисници истичу да су дружење и разговор једна од најдрагоценијих помоћи.

– Нашим најстаријим суграђанима који живе сами, поред помоћи око набавке намирница, уређивања стана и припремања хране, потребна је и топла реч. Уживам у разговорима с њима, увек чујем нешто занимљиво. Посебно ми је драго када истакну да су задовољни јер онда знамо да чинимо праву ствар – каже Лешњак и поручује пензиoнерима, корисницима услуга, да буду без бриге јер ће општина Стари град наставити са реализацијом овог корисног програма за најстарије суграђане.