“ОПШТИНСКИ КУЛИНАРИ” ОСВОЈИЛИ II МЕСТО НА “ФИШ ФЕСТУ”

Тродневни празник река Дунава и Саве, рибе, музике и доброг пријатељства под називом “Фиш фест” по трећи пут је одржан, од 26. до 28. јуна, у непосредној близини куле Небојша, код ресторана “Воденица”. Покровитељ манифестације била је Градска општина Стари град. На месту где се пре шест векова, у доба деспота Стефана Лазаревића, налазила „водена варош“ (рибља пијаца и воденица), Мирјана Божидаревић, председница Општине и Миро Богдановић, председник Медитеранског кулинарског центра из Сплита, посадили су два дрвета, трајна симбола претходна два “Фиш феста”.

Ову, сада већ традиционалну манифестацију “Дана Дунава” посетило је преко 50.000 суграђана, који су уживали у специјалитетима од рибе, чорбама и паприкашима, шкампима са њокама, добром вину и богатом музичком програму за који су се побринули врхунски тамбураши, Луис и Уснија Реџепова.

Туристички савез Србије и Београда су се потрудили да на штандовима представе туристичке потенцијале подунавских градова и сличне манифестације које се организују на Дрини и Ибру.

Праву карневалску фиесту увеселили су “медијски кувари” у суботу када се за титулу најбољих кувара рибље чорбе такмичило 17 екипа београдских редакција , познате личности и гости из Норвешке и Аустралије. Победила је “Политика” а на друго место пласирала се екипа Градскe општине Стари град. Првопласираним екипама и општинским “кулинарима”, којима су помагале Драгана дел Монако, Лена Богдановић, Бранка Невестић и друге јавне личности, уместо запршке, пехар је доделила лично председница Општине. Капитен екипе био је Милан Мајсторовић, а главни кувар Ристо Рацо, обојица чланови Општинског већа, Чедомир Шошкић, шеф маркетинга ЈП СРПЦ “Милан Гале Мушкатировић”, био је задужен за специјалне ефекте, а чорбу је забиберио Дарко Мишић, шеф Информативне службе. Да је награда дошла у праве руке указује чињеница да је котлић за пар мунута испражњен од стране нестрпљивих посетилаца.

У недељу је организовано такмичење у кувању паприкаша а тродневну фешту је затворила “краљица” ромске музике Уснија Реџепова са трубачима.

Током трајања “Фиш феста”, који је превазишао очекивања и организатора, сваког дана од 16 до 24 часа организован је превоз посетилаца бродовима од Земуна до пристана код ресторана Воденица. Гост из Немачке, Јирген Броих, потпредседник Марине из Келна, нескривајући своје одушевљење оним што је видео на фестивалу, изјавио је да су Београд и Србија добили манифестацију која ће сигурно прерасти у један од најбољих програма у туристичкој понуди Подунавског региона. Поред бројних посетилаца, јавних личности, гостију из земље и иностранства, домаћих медија, “Фиш фест” су пратиле и екипе страних новинара.

Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства је Фиш фестивал уврстило у званични прогарам обележавања међународног Дана Дунава – 29. јуна.

Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град и Мирослав Чучковић, члан Градског већа отворили су данас интернет парк „Пролеће” на Топличином венцу. Отварању су присуствовали овогодишњи ђаци генерације средњих школа и гимназија, који су од општине Стари град добили лаптоп рачунаре. Пројекат увођења двогодишњег бесплатног интернета у паркове град Београд реализује у сарадњи са компанијом „Теленор”.
Председница Мирјана Божидаревић, је изразила захвалност компанији Теленор и задовољство што је на територији Општине Стари град отворен интернет парк. “Са нама су данас и ђаци генерације који су од Општине добили лаптопове на поклон. Добро је што се у окружењу овог парка налази велики број институција, хотела и факултета, тако да ће бити много корисника интернет услуга. Надам се да ће и на другим локацијама наше општине бити омогућено коришћење интернета што ће сигурно сврстати Београд у ред европских градова који нуде такве могуђности и унапредити туристичку понуду града.”

Мирослав Чучковић, члан Градског већа је нагласио да је испуњено оно што обећано у најкраћем могућем року. “Посебно је важно што интернет парк код Вуковог споменика, који постоји већ месец дана, није уништен. То доказује да су Београђани достигли висок ниво еманципације и жеље да имају најсавременију ИТ опрему, као и остале метрополе у Европи. Намера нам је да овакве видове мреже и даље ширимо по Београду, укључујући и рубне општине, да бисмо на туристичку мапу Европе ушли као метропола у којој је доступна свака интернет комуникација –додао је Чучковић.

Данас је пуштен у рад и бесплатан интернет у Скејт парку на Ушћу. Пројекат је започет прошле године увођењем овакве интернет услуге у Студентском парку. Током ове године отворени су интернет паркови у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу, а иста услуга биће доступна и у Суботици и Краљеву.