ОПШТИНСКА СЛАВА У ЗНАКУ МЕЂУНАРОДНЕ САРАДЊЕ

КАКО ЈЕ ОПШТИНА ПРОСЛАВИЛА СЛАВУ И ОБЕЛЕЖИЛА СВОЈ ДАН

ТРАДИЦИЈA И ПОТПИСИВАЊЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ О МЕЂУНАРОДНОЈ САРАДЊИ

 

Општина Стари град је своју славу Цвети као и претходних година,обележила низом манифестација, уз присуство представника партнерских општина из земаља у региону (Грчка, Кипар, Македонија, Бугарска, Албанија, Румунија, Словачка, итд). Тродневна дешавања обухватило је и потписивање Декларације о међународној сарадњи балканских и медитеранских градова као и свечано отварање одељења за македонски језик библиотеке “Ђорђе Јовановић”- прво у низу одељења на језицима земаља у региону.

Толеранција, сарадња и мир

У просторијама Аеро клуба у Узун Мирковој 4, у суботу 15. априла, свечаним потписивањем Декларацијe о међународној сарадњи са Мрежом балканских и медитеранских градова, општина Стари град постала је пуноправни члан Мреже. Декларацију о сарадњи партнерских општина је испред општине Стари град потписала председница општине Мирјана Божидаревић и то са представницима градова Пафос (Кипар) Ламије ( Грчка) и Корца ( Албанија) и бугарског града Благоевграда. Сарадња унутар Мреже предвиђа сарадњу, између осталог и сарадњу на пољу културе. Овом догађају присуствовали су гости из Македоније, општине Центар, из Црне Горе, града Котора, као и гости из Јермасоје ( Кипар).

( Грчка).

Поздрављајући све присутне Мирјана Божидаревић, председница општине изразила је задовољство што се и општина Стари град придружила Мрежи балканских и медитеранских градова чиме су врата сарадње и размене отворена и другим општинама у региону а у остваривању заједничког циља.

После потписивања Декларације, приказана је презентација пројекта „Avantura Cooltura“, а након ове презентације гостима су се обратили и представници културних институција: Београдске филхармоније, Етнографског музеја, библиотеке „Ђорђе Јовановић“, факултета ликовних и Примењених уметности, и из музичке школе „Војислав Вучковић „ и „Стеван Мокрањац“.

Прослава је настављена дан касније у недељу, 16. априла, на сам дан славе Цвети, полагањем цвећа на спомен обележје ”Предаје кључева” на Калемегдану, на месту где је 1867. године Али Риза Паша, последњи турски командант симболично предао кључеве града кнезу Михаилу, што је Мирјана Божидаревић и препричала гостима из иностранства. Цвеће је положено и на споменик Риги од Фере крај Калемегдана. У Саборној цркви, обављено је сечење славског колача, да би дневна дешавања тог дана била крунисана славским пријемом и коктелом за 300 званица у Конаку кнегиње Љубице. У име домаћина, прва дама општине Стари град кратко се обратила присутнима а за музички део програма побринуо се вокални ансамбл ”Октоих” .

Одељење библиотеке ”Ђорђе Јовановић” на македонском језику

Последњег дана светковине, после заједничког радног састанка у општини, у одељењу Библиотеке “Ђорђе Јовановић” у Змај Јовиној улици, отворено је одељење на македонском језику, уз присуство македонског амбасадора, господина Виктора Димовског. Ово одељење, прво је у земљи а почетни фонд му је 200 актуелних књига и обнављаће се сваке године. Планирано је да буде тек прво у низу одељења на језицима земаља у региону. Одељење је отворио де Слободан Ж. Марковић, редовни професор филолошког факултета у Београду и један од оснивача катедре за македонски језик. Говорили су и Виолета Аларова, градоначелница општине Центар из Скопља, Јован Радуловић, директор Библиотеке града Београда, као и домаћин Мирко Марковић, који је уручио поклоне Мирјани Божидаревић. Догађају је присуствовао и владимир тулески, градоначелник који је одрецитовао песму ”ленка” косте рацина.