ОПШТИНА СТАРИ ГРАД СПРЕМНО ДОЧЕКУЈЕ ЗИМУ

Градска општина Стари град функционисаће несметано у условима лоших метео-услова, елеменетарних непогода или веома ниских температура и спремно дочекује предстојећу зиму истакнуто је на другој седници општинског Штаба за ванредне ситуације, одржаној 15. новембра, којом је председавао потпредседник Скупштине градске општине и члан штаба Аврам Израел.

Седници је у својству команданта штаба присуствовао председник општине Марко Бастаћ, као и Сања Миладиновић из Управе за ванредне ситуације МУП-а Србије и чланови штаба: Маријан Зорић из дома здравља „Стари град”, Миленко Драговић из Добровољног ватрогасног друштва „Стари град”, Александар Пантелић из Црвеног крста Стари град, Зорица Срећковић из ЈКП „Градска чистоћа”, Наташа Шишаковић из ЈКП „Градско зеленило”, Небојша Николић из Министарства одбране, Милета Јефтић из ГСП „Београд”, Јелица Чурчић из ЈП Градско стамбено -РЈ Стари град, чланови Већа општине: Андреја Миладиновић, Лазар Лешњак, руководилац Грађевинске инспекције Маја Шовран, Љиљана Петровић-Пушић, задужена за послове ванредних ситуација општине, као и представница Центра за социјални рад Старог града.

Трећа тачка дневног реда „Оперативни план организације и функционисања Градске општине Стари град у зимским условима за 2016/17. годину”, представљала је најважнији део састанка. Реч је о документу на 39 страна, који је представио потпредседник Скупштине градске општине Стари град и члан штаба Аврам Израел.

Ово је први темељни план у последњих десетак година, који је почео да се примењује од 15. новембра, са задатком да се обезбеди несметани свакодневни живот Старограђана у зимским условима. У случају обимних снежних падавина, главни задатак oпштинског Штаба за ванредне ситуације је надзор над чишћењем улица, а посебна пажња посветиће се старим, непокретним и болесним суграђанима. Истакнут је значај синхронизованог рада, као и улога општинских средстава јавног информисања – Информатора, веб-сајта, као и страница на друштвеним мрежама у правовременом и објективном информисању Старограђана. Сва дежурства су планирана унапред, а међусобно обавештавање чланова штаба функционише по принципу „штафетног ланца”. Организоваће се и обезбеђивање социјалне помоћи за најугроженије, а пратиће се и водостаји Саве и Дунава. Истакнута је значајна улога припадника општинског Волонтерског сервиса, лекара из дома здравља, као и респектабилних снага Полицијске станице „Стари град”.

На састанку је представљен и План дистрибуције индустријске соли, која је пакована у врећама од пет килограма, чија се испорука још очекује од Града, а вишак соли ће се ускладиштити у СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић”.

Вођена је и дискусија, у којој је учествовало неколико чланова штаба, а након информације коју је прочитала Сања Миладиновић, највише пажње је посвећено проблему надлежности у нелегално изграђеним објектима у комплексу Пиваре Скадарлија, где је у расправи учешће узео и председник општине Марко Бастаћ.

Представник Полицијске станице „Стари град” презентовао је извештај о стању безбедности у староградским школама и вртићима, које је, према његовим речима, задовољавајуће.

Штаб за ванредне ситуације, следећу седницу ће имати у децембру, а за следећу годину, најављено је формирање „Ситуационог центра”.