ОПШТИНА СТАРИ ГРАД ОБЕЛЕЖИЛА 29. ЈУН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДУНАВА

Чишћењем приобаља реке Дунав, Градска општина Стари град обележила је данaс Међународни дан Дунава, у циљу подизања свести о значају очувања водних ресурса једне од најлепших европских река. Aкција чишћења приобаља спроведена је на иницијативу општине Стари град, а подржали су је ЈКП „Градска чистоћа“ и ЈКП „Зеленило – Београд“. Волонтери општине Стари град уклонили су велике количине речног наноса од дрвећа, грања, пластике и осталог отпада.

Обележавању Међународног дана Дунава присуствовали су и помоћници председника општине Стари град Мариа Марков и Александар Пуача.
– Град Београд је уложио значајна средства у уређење приобаља како би се град спустио на реке. Наш задатак сада би требало да буде информисање јавности, едукација и подизање свести о значају заштите једне од најлепших река Европе, као и да истакнемо одговорну улогу грађана у њеном очувању. У Србији постоји неколико заштићених природних добара на реци Дунав, која су станишта бројних биљних и животињских врста, па ћемо због тога наставити да апелујемо на житеље урбаних зона да што више воде рачуна о Дунаву и не загађују га– истакла је, поводом Међународног дана Дунава, Мариа Марков.


-Циљ наше акције је да укажемо на важност очувања и заштите најлепше европске реке на чијем се сливу налази 92 одсто Србије – рекао је Александар Пуача и додао да се општина Стари град на овај начин придружује осталим општинама и градовима из 14 подунавских земаља, потписницама Међународне конвенције о заштити Дунава, на чијем сливу живи више од 80 милиона људи.


Међународни дан реке Дунав обележава се 29. јуна широм Европе. Међународна комисија за заштиту реке Дунав (енгл. International Commision for the Protection of the Danube River; ICPDR) први пут га је прославила 2004. године, на дан десете годишњице од потписивања Међународне конвенције о заштити Дунава, 29. јуна 1994. године у Софији.