ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД У РАДНОЈ ПОСЕТИ ГРЧКОМ ГРАДУ ВАЛЕСТИНО: ДВЕСТА ГОДИНА ОД СМРТИ ГРЧКОГ ПЕСНИКА РИГЕ ОД ФЕРЕ

Делегација Градске општине Стари град, коју су чинили заменик председника Градске општине Стари град Александар Тодоровић и чланови Већа општине Бранислав Зец и Никола Благојевић боравила је у званичној посети братској општини Риге од Фере у Грчкој. На позив градоначелника града Валестино, Димитриса Насикаса наша делегација присуствовала је церемонији поводом обележавања два века од смрти грчког револуционара и песника Риге од Фере, где су положили венац на споменик и одали почаст једном од истакнутих бораца против Османског царства, који је убијен у Кули Небојша у Београду.
Након догађаја уприличен је и радни састанак са истакнутим представницима градова и општина на коме су разматрани правци будуће сарадње наших општина у области културе, туризма и образовања. Заменик председника општине Стари град Александар Тодоровић, захвалио је домаћинима на изузетном гостопримству и указао на важност очувања добрих односа и традиционалног пријатељства наша два народа.


,,Вековно пријатељство српског и грчког народа, као и страдање грчког националног јунака Риге од Фере у Кули Небојша у борби два народа за слободу, обавезује нас да наредним генерацијама оставимо залог искреног пријатељства, солидарности, разумевања и сарадње за добробит свих нас“, истакао је Александар Тодоровић.


Током радне посете Валестину, домаћин делегацији општине Стари град био је отац Атанасије Траикос, један од најзаслужнијих за осмогодишњу сарадњу две општине, који је у више наврата био и гост општине Стари град. Грчка општина Рига од Фере, града Валестиново и београдска општина Стари град
2013. године потписале су Споразум о сарадњи и братимљењу и на тај начин
учврстили традиционалне пријатељске везе два народа. Иницијатива о успостављању сарадње потекла је од стране грчке општине 2012. године.

Грчки национални јунак Рига од Фере (1757-1798),чије име носи једна од улица на Старом граду, био је грчки револуционар, песник, национални херој, и прва жртва устанка против Османског царства. Погубљен је од стране Турака је у Кули Небојша 24. јуна 1798. године. Споменик овом грчком јунаку, подигнут је 1994. године од стране града Београда и Министарства културе Грчке, а налази се на углу улица Риге од Фере и Тадеуша Кошћушка у општини Стари град.