СТАРИ ГРАД: ОДРЖАН СЕМИНАР ,,ШКОЛА ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА“

Општина Стари град подржала је реализацију пројекта „Школа одрживог развоја“ који Центар за едукацију и друштвену еманципацију младих (ЦЕДЕМ) другу годину заредом реализује у сарадњи са Центром за еколошку политику и одрживи развој Факултета политичких наука, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

„Школа одрживог развоја“ одржана је данас у великој општинској сали,  уз поштовање епидемиолошких мера.

Учеснике су поздравили и пожелели им успешан рад председник општине Стари град Радослав Марјановић, проф. др Ивица Радовић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Малиша Младеновић из Министарства за заштиту животне средине, проф. др Дарко Надић, продекан Факултета политичких наука, и Пајазит Г. Помак, председник УО ЦЕДЕМ-а.

„Сведоци смо да се наш град убрзано развија и мења на боље, али смо свесни да заједно можемо много више. Појам одрживог развоја је свеобухватан, подразумева економски, социјални и еколошки контекст. Општина спроводи низ програма и акција за заштиту животне средине, на коју можемо конкретно да утичемо, у партнерском односу са грађанима, градским и републичким властима.“, истакао је Марјановић и представио активности које општина спроводи у очувању животне средине, рециклажи и подизању еколошке свести у локалној заједници, попут програмима „Озелени Стари град“, „Посади свој хлад“, „Стари град мисли на рециклажу“.

„Изградња „Линијског парка“ на месту некадашње железничке пруге од Пристаништа до Панчевачког моста  дефинитивно ће трансформисати Стари град. Староградска „зелена оаза“  значајно ће смањити загађење ваздуха централне градске општине. Ово су само неки од пројеката и програма на којима тренутно радимо, а у наредном периоду биће их много више“, поручио је председник Радослав Марјановић и додао „да се управо ових дана на Старом граду поставља близу 100 рециклажних ђубријера за папир, пластику и стакло.

„Одрживи развој је учионица живота“, нагласио је проф. др Ивица Радовић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развој.

„Важно је да ви као млади и образовани људи будете свесни да сте ви носиоци одрживог развоја, који је интердисциплинарно поље које обухвата и економију, друштво али и очување животне средине“, нагласио је Радовић, подсетивши учеснике семинара на важне документе које су о одрживом развоју усвојиле УН.

Малиша Младеновић из Министарства за заштиту животне средине, наводи да је главни кривац  за угрожавање животне средине – човек.

„Одрживи развој треба да сачува околину за нас и будуће генерације. То је однос према којим се иде у сусрет потребама садашњости тако да се не угрожава могућност будућих генерација да задовоље своје сопствене потребе“.

Један од пионира у области одрживог развоја код нас је проф. др Дарко Надић, продекан Факултета политичких наука.

„Данашњи свет је заснован на похлепи и профиту и зато је питање одрживог развоја и заштите животне средине политичко питање. Ви морате да креирате бољу будућност од оне које је стварала моја генерација“, нагласио је професор Надић и похвалио активности општине поручивши „да се нада да ће Стари град можда једног дана променити име у „Зелени град“.

„Захваљујем општини Стари град што је препознала значај и подржала пројекат „Школа за одрживи развој“. Управо је повезаност државе, локалних самоуправа, факултета, омладинског и невладиног сектора, свих нас заједно изузетно важна за одржив развој. Будимо потомци, да бисмо били нечији преци“, нагласио је Пајазит Помак, председник УО ЦЕДЕМ-а, парафразирајући књижевника  и сатиричара Брану Црнчевића.

У оквиру радног дела семинара „Школа одрживог развоја“ полазницима је о „Концепту одрживог развоја – будућност 21.века говорио Марко Вујић из Центар за еколошку политику и одрживи развој Факултета политичких наука, о теми „С речи на дела – шта ја могу да урадим за своју планету ? Никола Поповић, из Студентског парламента Шумарског Факултета и члан Омладинска мрежа Србије, а о „Одрживости у управљању водним ресурсима“, Ангелина Митровић, докторанд и аутор блога „Одрживост“. Након ових предавања  одржана је Панел дискусија на тему „Зелена привреда и еко предузетништво“

Свим учесници данашњег семинара  „Школа одрживог развоја“ уручени су сертификати ЦЕДЕМ-а, чији је партнер на реализацији овог пројекта од ове године и  Омладинска мрежа Србије.