ОДРЖАНА ТРИБИНА О ПРЕВЕНЦИЈИ ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА

Трибина о превенцији породичног насиља, коју је организовао Савет за родну равноправност Градске општине Стари град у сарадњи са Полицијском станицом Стари град, одржана је 6. децембра у свечаној сали општинске зграде.

На трибини, која је окупила представнике Предшколске установе „Дечји дани”, староградских основних школа, удружења пензионера и невладиног сектора, учествовали су Гордана Tешић, заменица јавног тужиоца из Првог основног јавног тужилаштва, Јованка Нисић, полицијски службеник за сузбијање малолетничке деликвенције у одсеку за сузбијање криминалитета ПС Стари град, прим. др Мирјана Радовановић, спец. педијатрије из Дома здравља Стари град и Љиљана Марковић, специјални педагог, IAN Telecentar – Међународна мрежа помоћи.

Присутнима су се у име организатора трибине обратили председница Скупштине ГО Стари град и Савета за родну равносправност Мила Поповић и шеф одсека за сузбијање криминалитета Полицијске станице Стари град Александар Маричић.

Учесници трибине су, у оквиру стручних области којима се баве, говорили о примени Закона о спречавању насиља у породици, указали су на неоходност сарадње МУП-а и невладиног сектора, улози тужилаштва, психолошкој подршци жртвама насиља при здравственим установама, као и другом мерама превентиве заштите.

Насиље у породици је све присутан проблем и реалност нашег друштва, који захтева добру организованост и повезаност свих институција, како на превенцији породичног насиља, тако и на пружању психосоцијалне помоћи жртвама насиља, закључак je јучерашње трибине.

Да би се то остварило неопходна је сарадња јавног и невладиног сектора, као и њихово јединствено деловање – од полиције, домова здравља, центара за социјални рад, тужилаштава, општина до школа и вртића.

У том смислу је важно стално подизати свест грађана када је у питању пријављивање насиља, као и њихово упознавање са свим облицима насиља, што подразумева превентивни рад са родитељима и децом од најранијег узраста, организовање школа родитељства, трибина, редовних састанака и заједничких кампања за превенцију насиља у друштву.