ОДРЖАНА 29. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД

На 29. седници Скупштине Градске општине Стари град, одржаној 29. децембра, одборници локалног парламента већином гласова донели су Одлуку о буџету ГО Стари град за 2016. годину у износу од 762.593.513 динара.

Скупштина је, такође већином гласова, усвојила Предлог одлуке о изменама и допунама пословника Скупштине ГО Стари град, као и Предлог решења о изменама и допунама решења о образовању Штаба за ванредне ситуације.

У материјалу за седницу, којој су присуствовала 42 од укупно 56 одборника, достављен је и Извештај председника ГО Стари град Дејана Ковачевића о извршењу буџета у период јануар – септембар 2015. године.

Одлуком Градске скупштине буџетски оквир Градске општине Стари град за 2016. умањен је за 33,4 одсто у односу на претходну годину. За ову одлуку не постоје економски разлози и противна је Закону о јавној својини, који предвиђа да средства остварена путем закупа пословног простора (100 одсто) припадају носиоцу права коришћења, у овом случају општини. Градска скупштина је предвидела да се у општинску касу слије само 25 одсто од закупа пословног простора.

Такође, нису уважени ни аргументи да Стари град има своје специфичности. Централна градска општина је седиште бројних државних и градских институција и установа из области науке, образовања, културе и уметности, које наша општина годинама помаже, а као старо урбано језгро она је културно – историјски и туристички центар Београда. Нажалост, овом одлуком највише ће бити погођени Старограђани.