ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ САРАДЊЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ И ОРГАНИЗАЦИЈА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА У ОБЛАСТИ ОЧУВАЊА МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

Градска општинa Стари град и Удружење грађана „Простор“ одржали су данас округли сто на тему сарадње локалне самоуправе и организација цивилног друштва у области очувања менталног здравља.

Округлом столу су присуствовали представници градских општина Стари град и Звездара, центара за социјални рад и домова здравља „Стари град“, „Врачар“ и „Звездара“, Института за ментално здравље, Хелветас програма „АКТ“ Владе Швајцарске, као и чланице Удружења „Простор“.

„Општина Стари град спроводи свеобухватне, бесплатне, програме за квалитетнији и бољи живот свих старосних категорија Старограђана. Поменућу Услужни центар и програм подршке најстаријим суграђанима Сениор центра, у оквиру кога ради и Волонтерски сервис, који је на услузи свим нашим суграђанима. Очекујемо потписивање протокола о сарадњи са Удружењем „Простор“ да бисмо као партнери релизовали програме у области очувања менталног здравља у локалној заједници, нарачито у кризним ситуацијама попут актуелне пандемије корона вируса“, рекла је Александра Радиновић и у име председника општине Стари град Радослава Марјановића поздравила присутне.

Током округлог стола представљен је законски оквир који се тиче партнерства и сарадње локалне самоуправе, домова здравља, центара за социјални рад и удружења грађана на побољшању квалитета живота корисника психијатријских услуга кроз квалитетне и структурисане програме психосоцијалне подршке у заједници, у складу са Акционим планом за спровођење програма о заштити менталног здравља у Републици Србији за период 2019-2026. године.

Председница Удружења „Простор“ Мина Алексић захвалила је општини Стари град што је на данашњем састанку окупила представнике цивилног сектора, здравствених, социјалних установа и градских општина, како би заједнички деловали у области очувања менталног здравља. Она је упознала присутне са програмима Удружења, са посебним освртом на пројекте “Креативни простор за ментално здравље”, подржан од стране Владе Швајцарске кроз програм ACT, “Подршка менталном здрављу”, ГО Звездара кроз програм за Јавно здравље и “Заједно до заједнице”, кроз програм Societies 2, Европске комисије.

„Удружење „Простор“ су на Старом граду основали уметници и психијатри са јасним циљем – да се унапреди и побољша квалитет живота и да се смањи социјална искљученост корисника психијатријских услуга кроз арт терапију, психо-социјалну подршку и њихово економско оснаживање“, поручила је Мина Алексић и изразила задовољство што ће се општина Стари град, по потписивању протокола, укључити у очување менталног здравља суграђана у локалној заједници.