ОБНОВА ЕТНОГРАФСКОГ МУЗЕЈА

Прошлогодишња поплава просторија Етнографског музеја још више је показала колико је неопходна реконструкција куће културе, која ће следеће године обележити 110 година свога постојања. Музеј на Студентском тргу је од 1984. године споменик културе и у својим збиркама чува готово 160.000 предмета.

У једној од најстаријих кућа на Балкану кров прокишњава, гранитне фасаде отпадају, прозори су дотрајали… Све то био је и разлог да Мирослава Стопић, члан Општинског већа посети 17. фебруара Етнографски музеј. На адресу општине Стари град, стигао је захтев за финансијску помоћ око репарације и замене прозора на петом и четвртом спрату. Радови би коштали 1.700.000 хиљада динара.

– У Етнографском музеју имамо пуно хвале за општину Стари град, која нам је и недавно изашла у сусрет око набавке видео надзора за изложбене просторије и службени улаз. Сада смо се обратили општини да нам помогне око репарације унутрашњих крила прозора и замене спољне столарије, на петом и четвртом спрату, на којима су депои са ношњама и текстилом. Вода је овде врло оштетила прозоре и неопходно је поправити 13 прозора и једна балконска врата – истакла је Вилма Нишкановић, вршилац дужности директора ове институције културе. Она је рекла да Музеј има пројекат комплетног преуређења дворишне и спољне фасаде, као и кровне конструкције који су урадили стручњаци Архитектонског факултета. За почетак радова из касе Министарства културе одвојено је четири милиона динара.

Етнографски музеј већ 19 година организује међународни фестивал етнографског филма. Фестивал се организује од 14. до 18. октобра и по речима директорке помоћ општине би била драгоцена.