ОБЕЛЕЖЕН ДАН НАРОДНОГ МУЗЕЈА

 

Дан Народног музеја у Београду, обележен је 10. маја, на свечаности на којој су додељена признања и захвалница сарадницима и донаторима Народног музеја, као и повеље запосленима у тој установи. Међу награђенима је и Градска општина Стари град а захвалницу је примила Мирјана Божидаревић, председница општине.

Директорка Народног музеја Татјана Цветићанин рекла је на свечаности да јој је задовољство што има прилике да се обрати присутнима на дан када тај музеј обележава 167 година постојања и да је протекла година за музеј била веома тешка и изазовна.

Према њеним речима, Народни музеј је протекле године организовао 11 изложби, а објавио преко десет монографија, часописа и других издања.

“Протекле године смо и одабрали нови пројекеат за рејонструкцију нове зграде Народног музеја и још увек стрпљиво чекамо када ће тај пројекат бити реализован како би ова институција, после осам година била отворена за јавност”, рекла је она.
Чланица Управног одбора Народног музеја Марина Андрић захвалила се колективу тог музеја на професионалности, уложеном знању и ентузијазму и истакла да насипрам њих, држава није показала ни основни ниво професиналности нити заинтересованости за Музеј.
Према њеним речима, ове године је уз сарадњу са Министарством културе одабран нови пројекат за реконструкцију Народног музеја, али да је тај пројекат тренутно заустављен и да она не зна када ће бити настављен.
“Подсећам надлежене и представнике државе да је Србија једина земља у Европи чији је Народни музеј затворен” истакла је Марина Андрић.

Изложба “Благо кнежевских гробова”

Поводом обележавања 167 година од оснивања Народног музеја у атријуму Народног музеја отворена je изложба “Благо кнежевских гробова”.

Изложба “Благо кнежевских гробова” jе постављена у Београду, након што је приказана у Палати Квиринала у Риму и у Палати “Монте ди Пиета” у Падови, а представиће нека од блага Народног музеја, која су рестаурирали експерти из Специјалне дирекције за археолошка добра из Рима. Улаз на изложбу у Атријуму Народног музеја је бесплатан, а посетиоци ће моћи да је погледају до 30. јуна 2011. године.