ОБАВЕЗНО ОЧИСТИТЕ СНЕГ И ЛЕД ИСПРЕД ВАШИХ ЗГРАДА И ЛОКАЛА

Одељење за комуналне послове и комуналну инспекцију Управе ГО Стари град обавештава суграђане, скупштине/савете зграда, власнике пословних, трговинских и угоститељских објеката да су према Одлуци о комуналном реду обавезни да чисте снег и уклањају лед испред својих зграда и локала.

Одлуком је такође прописано да је власник, корисник зграде, дужан да уклања леденице са крова и других спољних делова зграда ради спречавања опасности по људе и материјална добара. Уколико леденице није могуће уклонити, потребно је благовремено поставити знаке упозорења, као и одговарајуће запреке ради обилажења, а потом позвати надлежну ватрогасну службу на телефонски број 193.

Инспектори Одељења за комуналне послове и комуналну инспекцију Управе ГО Стари град констатовали су током данашње контроле (11.01) и обиласка терена да на многим местима суграђани не чисте снег и лед испред својих зграда, што се посебно односи на стрме улице које воде од центра према Дорћолу и ка Зеленом венцу. Посебна пажња је обраћена на прилазе здравственим установама, школама и вртићима Предшколске установе „Дечји дани”.

Приликом контроле инспектори су изрекли 32 усмене опомене и три прекшајна налога одговорним лицима.

Комунална инспекција наставља интензивну контролу чишћења снега и леда на Старом граду и још једном апелује на Старограђане да изврше своју грађанску дужност јер ће у супротном бити принуђена да предузме мере у оквиру својих надлежности. За непоступање по Одлуци о комуналном реду прекршајни налог на лицу места износи 50.000 динара за правна лица, 25.000 за предузетнике и 5.000 динара за физичко лице.

Телефон Одељења за комуналне послове и комуналну инспекцију је 322-71-04, од 8 до 15.30 часова.

Такође, Општински штаб за ванредне ситуације подсећа Старограђане, председнике скупштина/савета зграда, као и власнике локала и пословних простора да потребне количине индустријске соли могу да преузму сваког радног дана, од 9 до 19 часова, на два дистрибутивна пункта на Старом граду:

· У дворишту општинске зграде, Македонска 42, и

· Спортском центру „Милан Гале Мушкатировић”, Тадеуша Кошћушка 63.

Са собом је потребно понети личну карту или неку другу важећу личну исправу.

ВОЛОНТЕРИ УВЕК СПРЕМНИ ДА ПОМОГНУ СТАРОГРАЂАНИМА

Током ледених и снежних дана мобилне екипе Волонтерског сервиса општине Стари град свакодневно помажу нашим старијим и слабо покретним суграђанима одласком у набавку и доставом неопходних намирница и лекова, и по потреби, чисте снег и достављају индустријску со скупштинама/саветима зграда.

Староградски волонтери током дана дежурају до 20 сати у просторијама Волонтерског сервиса, које се налазе на четвртом спрату општине Стари град, у канцеларији број 76.

Приоритет у пружању волонтерских услуга имају старији суграђани, особе са инвалидитетом, болесни и социјално угрожени, као и Старограђани који из оправданих разлога затраже помоћ.

Волонтери ће наставити са дежурствима током предстојећих зимских дана и позивају све младе и људе добре воље да им се прикључе.

За услуге староградских волонтера позовите телефоне Волонтерског сервиса 011/3300-509 и општинског Контакт центра 011/7852-999.