НОВА САРАДЊА СА АКАДЕМСКИМ КАЈАК КЛУБОМ

У оквиру наставка успешне сарадње општина Стари град упутила је Академском кајак клубу донацију од 150 000 динара за куповину два мини кајака и кајакашког ергометра. Општина већ годинама уназад помаже овај клуб и то за организовање међународне регате која се одржава сваке прве суботе у јуну, а

прошле године упутила им је донацију од 100 000 динара за куповину чамаца и опреме.

Академски кајак клуб је најстарији кајакашки клуб у Србији, основан 1948. године. Дуго година били су шампиони у великој Југославији, а они су и једини кајакашки клуб који је остао са седиштем у центру Београда (прошле године је угашено пет клубова). Поред тога, једини је кајакашки клуб у Србији са секцијом и за мирне и за дивље воде.

– Летос смо започели пројекат бесплатне школе кајака за децу са Старог града, проширену за сву заинтересовану децу без родитељског старања и са избегличким статусом. Међутим после приватизације остали смо без просторија у марини Дорћол – рекао нам је Немања Капор, председник управног одбора клуба. Према његовим речима зато су приморани да раде на отвореном (чамци у марини су прикачени на приколицу). Међутим, проблем настаје када дође зима (због пресвлачења чланова).

-Поред општине, на овом пројекту очекујемо помоћ и од града. Наша реална очекивања су да ће неки од те деце израсти у велике шампионе – каже наш саговорник.

Најистакнутији појединци овог клуба су Небојша Симић који је у једноседу три године за редом првак државе. На два светска првенства био два два пута шести и једном девети а на два европска два пута шести, што је највећи успех београдског кајакаштва у последњих неколико деценија.

Заједно са Стеваном Кузмановићем Симић је (у двојцу) такође био првак у последње три године.

Тренер клуба је мр Маја Рудаковић, једна од само двоје у свету специјализованих за општу кондицију и кондицију у кајаку, а стручни саветник је пензионисани декан факултета за спорт и физичку културу проф. др Миливоје Миша Станић, најеминентнији кајакашки стручњак у Србији који је предводио српске кајакаше на четири Олимпијаде, а репрезентацију Немачке је довео до крова света освојивши с њима светско првенство.

Шире информације о клубу се могу добити на веб-сајту www.akademac.org