НОВА ГОДИНА У ЗНАКУ ЕКОЛОГИЈЕ

Како је стигло време даривања, потпуно неочекивано, поклон је добио и председник општине Марко Бастаћ. Ученици основне школе „Стари град“ су, на челу са својом другарицом Таром Станковић председнику уручили новогодишњу јелку, али не било какву. Да иако су мали и те како могу бити еколошки освешћени, показали су управо ови клинци направивши рециклирану јелку од макарона. Обојили су је у зелено, још мало украсили и, заиста, изгледа као права. Тара Станковић, ученица седмог разреда ове школе је осмислила читав пројекат под називом „Дрво је живот“ и целу школу, заједно са својим другарима, украсила јелкама од рециклираног материјала.

Ученици „Старог града“ свакако су, као прави мали заштитници животне средине дали добар увод каснијем предавању које је, за нешто мало старије, одржала др Нада Костић, председница општинског Савета за заштиту животне средине, иначе одборница Старог града. Др Костић се одмах осврнула на недовољну посвећеност заштити животне средине и указала на многобројне проблеме са којима се, као неко посвећен овом пројекту сусреће.

Осврнула се чак и на разноразна писања медија када су у питању ГМО производи и на то како, управо због разноразних писања, више ни не знамо шта смемо, а шта не смемо да једемо и пијемо. Представник општине Милан Церовац је присутне подсетио на све пројекте из екологије које је општина Стари град до сада покренула, а у које спадају рециклажа батерија, сијалица и кућних апарата, подсетио је на кесе за рециклажу картона, папира и материјала које сви заинтересовани могу преузети у Контакт центру општине који се налази у приземљу зграде, преко пута Велике сале и о којима се додатно сваки грађанин може информисати сваког радног дана од 8 до 16:30 путем броја телефона 011/785-2999. Церовац је показао и како изгледају кесе које општина обезбеђује за све стамбене зграде Старог града, а које за сврху имају сакупљање измета кућних љубимаца. Још једном се осврнуо и на изузетно популаран пројекат „Go Busters“ и нагласио да смо једина општина која је до сада нешто тако спровела. Иако је већина знала о чему се ради, Церовац је објаснио да су у питању машине које, такође, скупљају псећи измет и које су у великој мери допринеле да нам Стари град буде чистији. Др Костић је након тога напоменула да нас након празника очекују посебна предавања, као и филмови из свих области, са саветима стручњака како да грађани што више помогну и допринесу заштити животне средине. Тада ће и чланови Савета за заштиту животне средине давати информације везане за практичну страну, а биће објављен и најлепши новогодишњи излог.