НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ КАРИКАТУРУ БРАНИСЛАВА НУШИЋА

Mирјана Божидаревић, председница општине Стари град, уручила је 22. јануара Здравку Мићановићу награду за најбољу портретну карикатуру Бранислава Нушића. Изложба у Народном позоришту била је посвећена 70-годишњици од смрти чувеног српског комедиографа и у фоајеу сцене „Раша Плаовић“ било је изложено око 50 карикатура.

Председница општине је подсетила да изложба карикатура Нушића била пратећа изложба Бијенала карикатуре „Златни осмех“ која је била отворена крајем прошле године и за које је награде такође обезбедила општина као што је помогла одржавање свих манифестација УЛУПУДС-а. Првонаграђени карикатуриста добио је 20.000 динара.

Првонаграђени Здравко Мићановић је професор на Факултету примењених уметности где предаје плакат. Професор каже да је Нушића заволео још од његових „Хајдука“ у основној школи а да је касније радио плакате за две позоришне представе: „Власт“ и „Протекција“. За ову изложбу Мићановић је направио 12 портрета великог писца. На изложби посетиоци су могли да виде поред најбољих радова пристиглих на конкурс и тридесетак портрета из легата Музеја града Београда. Додели награде присуствоваојеи Југослав Влаховић, уредник фотографије у НИН-у.