МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ФАШИЗМА И АНТИСЕМИТИЗМА И СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ

Поводом 9. новембра 1938. године, када је почео погром Јевреја широм Немачке, познат као „Кристална ноћ“, данас се у свету обележава Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма. Тим поводом, данас су положени венци код споменика јеврејским жртвама „Менора у пламену“, на шеталишту Дунавски кеј на Дорћолу.

У организацији Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Србије, венце су положили представници државе Србије – проф.др Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Горан Весић, заменик градоначелника Београда, Радослав Марјановић, председник ГО Стари град, као и представници Савеза јеврејских општина Србије, Јеврејске општине Београда, СУБНОР-а и логораша Србије. Венце су такође положили и званичници из Савета Европе, Амбасаде Државе Израел, Амбасаде Аустрије и Амбасаде Савезне Републике Немачке.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф.др Дарија Кисић Тепавчевић обратила се присутнима речима да борба против фашизма и антисемитизма не сме бити тек пука синтагма, већ дужност и обавеза, како се ништа слично више никада не би поновило.

„Памтећи системско искорењивање јеврејског народа, којем је претходио најтежи облик дискриминације, обавезујемо све нас, као и будуће генерације, да заједно радимо на утемељењу друштва у којем разлике неће бити мета на челу, ни препрека, већ оно што нас зближава“, реклаје поводом Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма проф.др Дарија Кисић Тепавчевић.